Ramanvisningar – vad kan vi vänta oss?

Medlemmarna i Vänsterpartiets lokalförening är kallade till ett möte på torsdag kväll. Inbjuden gäst är Ewa Lundqvist, budgetekonom vid kommunkansliets ekonomistab.

Nästa vecka skall kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag till ”Ramanvisningar budget 2020 och ekonomisk ram 2021-2022”. Underlaget till beslutet är inte offentligt än, det kommer när handlingarna till kommunstyrelsen läggs ut, förmodligen i morgon eller senast fredag. Det är kommunens budgetberedning som står för arbetet kring anvisningarna, själva beslutsförslaget signeras i vanlig ordning av kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, S. En fråga, lite vid sidan om, är om förslaget ”bara” är hans eget eller om det kan anses vara kommunledningens förslag, med förankring i hela S-gruppen, och även C och MP.

Förmodligen finns även ett förslag som tre andra partier står för, Vänersborgsalliansen med M, KD och L. Det har sagts att inga andra förslag lämnades in till ekonomistaben, alltså varken från V, Medborgarpartiet eller SD.

Själv svävar jag i okunskap, nu när jag inte representerar Vänsterpartiet i kommunstyrelsen och i budgetberedningen. Det enda ”nya” jag har att utgå ifrån är ”Omvärldsanalysen” – jag länkade till dokumentet i min blogg förra veckan ”Vad får vi veta om MRP 2020?”.

I övrigt är det gissningar som jag baserar på erfarenhet från den tiden jag var med i budgetberedningen. Perioden i slutet på 80-talet och början av 90-talet var annorlunda, på den tiden överlade ”herrarna i budgetberedningen” om vartenda potthål som fanns i gatorna någonstans i Vänersborg. De sista två mandatperioderna däremot präglades det tidiga budgetarbetet av mycket övergripande överläggningar. Så övergripande att det fanns anledning till att ställa en fråga: Hur seriös var beredningen egentligen under februari?

Visserligen träffade beredningen presidierna i våra tyngsta nämnder. Men av texten och av siffrorna i anvisningarna att döma hade beredningen knappast lyssnat på det som sades vid mötet. Vi får se om det är annorlunda i år. Om inte, så gäller följande: Nämnderna och förvaltningarna belyser med underlag från bokslutet 2018, med en blick på löpande 2019 och med hänvisning till tillkommande krav 2020 och framåt att resurserna inte är tillräckliga, att ett budgettillskott är oundgängligt.

Sedan brukar anvisningar tala klartext: inga tillskott. Lägg en budget för kommande år inom den befintliga ramen, visa hur ni gör, berätta vilka konsekvenser det får.

Som sagt, vid medlemsmötet i morgon kväll lär jag mig vad som gäller i år. Våra representanter i kommunstyrelsen, Marianne Ramm och James Bucci, kommer säkerligen efter Ewa Lundqvists genomgång att lämna ett förslag hur Vänsterpartiet ska förhålla sig. James är också den som på insynsplats följer budgetberedningens arbete.

Jag länkar i det följande till vad som gällde under den gångna mandatperioden, vilka förslag som fanns i kommunstyrelsen, hur partierna röstade, vilka yrkanden som Vänsterpartiet framförde och hur jag formulerade Vänsterpartiets reservationer. Kan vara av intresse att ha detta i åtanke när rambeslutet 2020 ska klubbas nästa onsdag i kommunstyrelsen. (I detta skede går frågan inte vidare till kommunfullmäktige.)

P.S. Nu gick det undan, på kvällen kom redan handlingarna inför nästa veckas kommunstyrelse. Här länken till en separat länk tillRamanvisningar 2020”. Jag får avvakta med en kommentar – liknande handlingar förtjänar tid att läsa och att begrunda.

Ram 2015

Ram 2016

Ram 2017

Ram 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.