Lokala tankar om flyget

Sedan mars 2020 finns det inga kommersiella flyglinjer som trafikerar den lokala flygplatsen i Trollhättan. Ingenting tyder på en omstart.

2021 kom den lokala flygplatsen med i gruppen beredskapsflygplatser som med tanke på pandemin utvidgades till att omfatta 23 flygplatser i Sverige. Sannolikt upphör tillskottet med statliga extra pengar i slutet på december 2021.

Flygplatsens behov av fortsatt finansiering borde landa hos närliggande ägarkommunerna, i första hand Trollhättan och Vänersborg. Då tänker jag inte på det tillskott som ändå betalas år för år – jag ser framöver mig en ansökan om extra pengar.

Jag läser i onsdagens Dagens Nyheter: ”Region Stockholms nya riktlinjer: Inga fler flygresor till Malmö och Göteborg”: ”Från och med 2022 års budget antar Region Stockholm nya riktlinjer för tjänsteresor. Alla resor som tar fem timmar eller mindre med tåg – ska tas med tåg. Därmed är det slut med flygande till Göteborg och Malmö.” ”Efter årsskiftet införs en gräns på fem timmars restid med tåg – är resan kortare än så ska anställda inte flyga. Man uppmuntrar även till att ta tåg på ännu längre resor, inklusive nattåg.”

Det sägs att Stockholms stad överväger att landa i ett liknande beslut.

Tyvärr inte på svenska, men såväl på engelska som på tyska ser jag att Greenpeace propagerar för samma tanke: ”GET ON TRACK: train alternatives to short-haul flights in Europe” och ”Auf die Schienen, fertig, los”.

Kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg, Benny Augustsson, S, har träffat representanter för Västflyg. Det nybildade bolaget värnar om regionalt flyg och brinner för utvecklingen av el-flyget. Det finns förhoppningar om att utvecklingen redan om 10-15 år skall leda fram till kommersiellt attraktiva flyglinjer. Det finns en ambition att vara först – här på den lokala flygplatsen.

Ambitionen påminner om annat – Wargön innovation med återvinning av textilfiber. Vilka förväntningar vi hade! Den ambitionen drivs idag framgångsrikt i flera projekt i andra svenska kommuner och med stor bredd nere på kontinenten.

Jag noterar med intresse att distansmöten efter pandemin utvecklas på många håll som ett affärs- och möteskoncept där man blandar fysiska möten någon gång med frekventa korta digitala möten.

Jag läser DN-informationen som att flyg från Bromma till Trollhättan är ”out”, tågresor gäller.

När kommer beskedet från Västra Götalandsregionen, från Trollhättans stad, från Vänersborgs kommun att detta också gäller ”åt andra hållet”?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.