Marknadsskolan – tre infallsvinklar

Vänsterpartiet använder termen ”marknadsskolan” sedan en längre tid tillbaka. Partiet återkommer ofta med ännu fler notiser över hur illa den svenska skolan far av aktiebolagens härjningar.

Andra har haft svårare – man talade om friskolor, skolkoncerner, ”de andra” när man ville dra en linje till kommunala skolor.

Och så finns marknadsskolans representanter som nu tar ton och spyr förakt över alla som vill landets heligaste ko illa – valfriheten.

Någon verklig förändring blir det inte om man gör det lätt för sig. Skolan i Sverige dras med i den nedåtgående spiralen och snart kan det vara för sent att återgå till en ordning som ger våra ungdomar den utbildning som behövs i vårt samhälle.

Vänsterpartiet har nu en egen sida som uppdateras regelbundet: Marknadsskolan.

En annan källa till information finns i tankesmedjan Balans.

Centerpartiet haft sin kongress för några veckor sedan. Med nöd och näppe lyckades partiet att stoppa några motioner som skulle ha betytt en radikal förändring. Nu konstaterade media sammanfattningsvis att det mullrade i leden. Vi får följa riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen framöver.

Socialdemokraterna har kongress nu i veckan. Jag valde att se närmare på en motion som på flera sätt yrkar att partiet bör hantera marknadsskolans utmaningar. Det återstår att se vad kongressens ledamöter drar för slutsatser. Motionen C96 är inte den enda som kommer att locka delegater till talarstolen.

Ur kongressunderlaget klippte och klistrade jag en pdf: först motionen, därefter partistyrelsens utlåtande och slutligen uttalandet som partistyrelsen hänvisar till.

Och vad säger ”marknadsskolan” själv? Jag stannar för två uttalanden. En debattartikel i GP, ”Det är inte koncernskolor som driver segregationen” som är en replik till en annan artikel: ”Friskolor segregerar sönder det svenska skolsystemet”. Och så storsläggan, Almegas rapport. Någon dag innan S-kongressen uttalas en skarp varning – se här, detta kommer att hända om ni inte sansar er. ”Vilka konsekvenser får friskolornas vinstförbud för elever och kommuner?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.