Och nu då?

Handlingar inför nästa veckas kommunstyrelse blev offentliga igår. Framförallt underlaget för ”Ramanvisningar MRP 2020” inväntade jag med stor nyfikenhet.

Budgetprocessen präglas ju av tre distinkta stationer: Först samlar budgetberedningen in information och underlag från olika håll. Beredningens ordförande lägger sedan ett förslag till ramanvisningar som är kommunstyrelsens besked till alla nämnder vilken ram som skall gälla för verksamheten kommande budgetår. I steg 2 brukar nämnderna kraftsamla: Oftast står nämnden bakom förvaltningens önskemål som i ”steg 1” redan har kommunicerats till budgetberedningen. Men nämnderna har ingen större  handlingsfrihet. Det gäller att ta fram ett utkast som visar att man pressar in verksamheten under den anvisade ramen, hur man gör det och vilka konsekvenser detta får.  Steg 3 sedan är kommunstyrelsens färdiga MRP-förslag i maj och kommunfullmäktiges beslut i juni.

Steg 1 är det som klaras av nästa onsdag. Förslaget finns. I klartext: 2020 ska klaras som budgeten för innevarande 2019 säger, inga förändringar. Visst, den här bilden visar på förändringar i marginalen:

Förändringar kan förklaras med budgettekniskt finlir: Personalkostnadspålägg, inflation, internränta, komponentredovisning …

Men vad var det egentligen budgetberedningen fick se när våra tre tunga nämnder träffade beredningen 31 januari? Berättade inte presidiet för barn- och utbildningsnämnden om lokalbristen och pekade inte presidiet på behovet av kostnadstäckning framöver? Samhällsbyggnads måste väl ha berättat om investeringsbehov som ännu inte finns med i katalogen? Har presidiet i Socialnämnden inte talat om att 2018 slutade med minus 25 miljoner fast man i sista stund fick ett tillskott på 27 miljoner? Att löpande 2019 pekar på minus 50 miljoner? Att det tillkommer nya krav 2020? Att de flesta vidtagna åtgärder inte ger resultat på länge, inte 2019, inte heller i större utsträckning 2020 och fullt ut i värsta fall först någon gång i slutet på mandatperioden?

Jag vet inte vad som sades vid träffen, men alla partier har ju representanter i budgetberedningen, om inte som ledamöter så dock på insynsplats. Jag beskrev i ett inlägg igår hur Vänsterpartiet 2015-2018 tog ställning kring ”steg 1”, nu får medlemsmötet ikväll komma med ett besked vad som gäller i år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.