Öppenhet eller inte?

Under nästan tio år ansvarade jag för Vänsterpartiets i Vänersborg hemsida. Under senare år fanns i snitt 3-4 nya inlägg varje vecka. Dessutom alltid aktuella länkar till nästa sammanträde i varje nämnd och styrelse där Vänsterpartiet hade en förtroendevald på plats.

Utgångspunkten var partiets strävan att vilja arbeta öppet. Inför större beslut avsåg vi att redovisa våra tankar, att berätta om möjliga yrkanden och om vår inställning i fall det skulle bli omröstningar. Visserligen förekom det inte sällan att det blev på annat sätt än vi hade tänkt, att vi ”fick ge oss”, att det stannade vid en kompromiss eller att vi helt enkelt förlorade när besluten togs.

Det var då det. Nu har lokalföreningens styrelse beslutat att ”ta fram en policy hur hemsidan ska användas”. Vi får se.

Denna mandatperiod är jag ledamot i direktionen i Kunskapsförbundet Väst och i kommunfullmäktige i Vänersborg. Men jag begränsar inte mitt intresse. Fortfarande följer jag det arbete som mina partikamrater har ansvar för i andra nämnder och i kommunstyrelsen. Självfallet fortsätter jag också att ha synpunkter. Och självfallet har jag ingen anledning att överge min övertygelse att öppenhet är en förutsättning för en sund inställning. Hur annars kan jag som förtroendevald räkna med att få återkoppling?

På fredag är det möte med direktionen i Kunskapsförbundet. Ett stort antal nya ledamöter från båda medlemskommuner, Trollhättan och Vänersborg, är fortfarande under utbildning. Vid tre tillfällen erbjuder förbundsledningen information om utvecklingen sedan starten 2013, om läget idag och om vad som väntar framöver.

Men på fredag finns flera beslutsärenden på föredragningslistan.

Här mina kommentarer till enskilda punkter:

Jag har inga avvikande synpunkter i ärendet om elevernas borttappade laddare till IT-verktyg. Förbundets pengar skall användas på ett sätt som ger största möjliga effekt för elevernas utbildning. Förslaget är i sin ordning.

Punkten ”Återrapportering internkontroll 2018” belyser en pågående diskussion mellan förbundet och medlemskommunerna. Det finns längre fram tillfälle att berätta mer när en lösning är i sikte. I sak gäller det avrapportering av hur förbundet lever upp till kommunernas uppdrag att ordna olika delar av vuxenutbildningen.

”Nationella jämförelser kunskapsresultat” – här finns inget i förväg utskickat underlag. Det är alltid av stort intresse att jämföra egna resultat med nationell statistik från Skolverket. För egen del försöker jag allt som oftast också skaffa mig en inblick i hur närliggande friskolor lyckas, det är endast 7 av 10 elever som söker sin utbildning hos Kunskapsförbundet. Hur det går för det stora antalet som föredrar utbildning på annat håll är av intresse.

Två punkter gäller förbundets ekonomi: Dokumentet Årsredovisning 2018 skickas till kommunfullmäktige i Trollhättan och Vänersborg under förutsättning att direktionen fastställer detsamma. Sedan presenteras en bild över det aktuella ekonomiska läget – jag anar att 2019 tillkommer uppgifter som inte leder till samma förhållandevis goda resultat.

Verksamhetschefen kommer att lämna en sammanställning hur den preliminära antagningen inför hösten 2019 ser ut ”just nu”. Hela bilden kring antagningen i området Fyrbodal finns på denna länk.

Det finns ett förslag att inte starta alla utbildningar hösten 2019 på grund av att det endast finns ett fåtal sökande. Hur direktionen i slutändan beslutar, vågar jag inte förutsäga. Elevernas önskemål skiljer sig från år till år. Men visst är det så att det är svårt att komma på banan igen om en utbildning pausas ett år.

De sista tre punkterna är informationsärenden. Men nog är det värt att notera att Kunskapsförbundet fått många positiva besked om beviljade ansökningar om särskilt riktade statsbidrag för olika utbildningsformer. God ordning och kompetens på förbundets kansli betalar sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.