När kommer nämndens begäran?

Imorgon onsdag 27 februari anvisar kommunstyrelsen ramar för nämndernas arbete med budgetplaneringen inför 2020 och framåt. Under mars och april behöver förvaltningar och nämnder ägna sig åt navelskådning. Ramen säger ju i klartext: Inte ett öre mer i tillägg för 2020 jämfört med det ni fick för 2019. [Läs min partikollega  Stefan Kärvlings blogg – Stefan hoppar med mycket kort varsel in som tjänstgörande ledamot vid kommunstyrelsens sammanträde.]

Torsdag 28 februari sammanträder socialnämnden. Då är en viktig punkt på dagordningen ”Verksamhetsberättelsen 2018”. I januari lämnade nämnden sitt bokslut till ekonomistaben, den här berättelsen omfattar samma ekonomiska data men skildrar in i minsta detalj varför det ”gick som det gick” förra året. Underskottet blev ju 25 miljoner för 2018, och då fick nämnden ändå så sent som i oktober 2018 ett tillägg med inte mindre än 27 miljoner.

Den som på allvar vill ha synpunkter på socialnämndens verksamhet måste först läsa underlaget ordentligt – ”Verksamhetsberättelsen” är obligatorisk lektyr. På åtskilliga ställen i underlaget syns vilka ansträngningar förvaltningen gör för att sänka kostnader, för att arbeta mer effektivt, för att låta olika verksamheter samverka för att optimera det som kan göras med begränsade resurser.

För att undvika en möjlig missuppfattning: Det sena tillskottet med 27 miljoner var ett engångsbelopp, det var inte frågan om att nämndens ram ökades. Vilket alltså innebär att socialnämnden i början av 2019 konstaterade att man redan vid starten belastades med ett minus på lite över 50 miljoner. Och dessutom gav budgetbeslutet i november 2018 inte något ”mer” till socialnämnden för 2019.

Vilket leder mig till att ställa en fråga kring en handling som jag saknar på nämndens dagordning.

Hur var det nu Dan Nyberg, S, som är socialnämndens ordförande, anförde i budgetdebatten i november 2018?

”Det är så här: När fullmäktige fattar ett beslut om budgeten så är det kommunens högsta beslutande organ och de beslut som tas här är dem som gäller för nämnderna. Nämnderna har att rätta sig efter detta och kan inte välja något annat. Är det så att nämnderna ser att man inte kan klara av det så får man gå tillbaka till fullmäktige och i så fall begära nya pengar. Det har ju socialnämnden fått göra i år och det är inte så länge fullmäktige också fattat ett beslut om detta.”

Behöver jag säga vilken punkt på dagordningen vid socialnämndens möte torsdag jag hade räknat med?

En reaktion på ”När kommer nämndens begäran?

  1. Pingback: KS: Budgetramar | Stefan Kärvlings blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.