Motioner som väntar på svar

När vi vet vad som kommit med på kommunstyrelsens dagordning för juni, då vet vi också vad kommunfullmäktige behandlar innan sommarpausen. Det som inte finns med nu, får vänta till andra hälften av september.

Själv hade jag väntat mig att se en liten ansträngning från kommunledningen och kommunkansliet. Att städa lite fint innan midsommar, men därav blev inget.

Ta mina motioner till exempel.

Den första jag tänker på hade rubriken ”Rimliga villkor för förtroendevalda i alla partier”. Vi var tre ledamöter från Vänsterpartiet som hade skrivit under motionen i maj 2017. Motionen berättade att det tidigare hade varit möjligt för alla partier att se vad som skulle tas upp av kommunstyrelsens arbetsutskott. Ser man inte det, vet man inte det, ligger man som utomstående två eller tre veckor ”efter”, inläsningstid och partiets förberedelse blir sämre. Vi yrkade: ”…att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att ompröva beslut som har föranlett de försämringar motionen pekar på i syfte att skapa lika villkor för alla partiernas förtroendevalda.” Det blev ett enhälligt beslut i kommunfullmäktige i november 2018.: Bifall. Nu sju månader senare har kommunstyrelsen inte hanterat uppdraget.

I augusti 2018 lämnade jag till fullmäktige motionen ”Ompröva hanteringen av ärenden där handlingarna är mycket omfångsrika”. Yrkandet var: ”Den tillträdande kommunledningen ser över arbetsformer i syfte att ge ledamöterna bättre villkor att vara pålästa, samtidigt prövas andra tillvägagångssätt för att möjliggöra en smidig hantering av mindre avvikande synpunkter kring detaljer.” I april kom beskedet att motionen beräknas bli behandlad av kommunfullmäktige under våren 2019. Det blir nu tidigast i september.

I oktober 2018 skrev jag motionen ”Vilken roll har ledamöter i kommunstyrelsen?” Yrkandet var: ” ... att kommunstyrelsen funderar över ledamöternas roll och hur det kan möjliggöras att våra politiker får utrymme för det politiska samtalet.” Motionen remitterades till kommunstyrelsen, mer har nog inte hänt.

I januari 2019 skrev Stefan Kärvling och jag under motionen ”Det är på tiden att vi går vidare” där vi yrkar ” ... att kommunfullmäktige beslutar att kommunfullmäktiges sammanträden ska direktsändas via webben och att debatten i efterhand ska kunna ses och höras i olika avsnitt på kommunens hemsida”.

Dessutom hade jag samtidigt lagt fram motionen ”Budgetbeslut i juni – är det bra?” med yrkandet: ”… att kommunfullmäktige anvisar kommunstyrelsen att överväga en förändring av föreslagen planering för MRP 2020 …

I april följde jag upp en interpellationsdebatt med byggnadsnämndens ordförande och krävde i min motion ”Öppenhet på den digitala anslagstavlan”; ... att kommunfullmäktige beslutar att nämndernas handlingar skall göras tillgängliga för allmänheten på den digitala anslagstavlan med beaktande av eventuella restriktioner av lagar och föreskrifter.,”

Nu senast i maj följde jag upp med motionen ”När är det rätt tid för att tänka nytt” – läs mera här och här.

Gnäller jag? Missbelåten med att kommunledningen och kommunkansliet arbetar så oerhört långsamt? Ja, jag tycker att det är nonchalant.

Vad ska Miljöpartiet säga? Deras motion från juni 2014 har inte återkommit till fullmäktige än. Eller SD, som har ett stort antal motioner som väntar på att avgöras. Eller Vänsterpartiets övriga motioner från andra ledamöter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.