Inget är enkelt

Visserligen erbjuder Vänsterpartiets riksdagsgrupp god handledning med genomarbetade texter i motioner, yrkanden, reservationer och oftast även i anföranden i kammaren. Vill man själv yttra sig i en komplex fråga är det ändå bäst att läsa på.

Jag ser alldeles i slutet av riksdagens snabbprotokoll från i onsdags följande rader: ”Kammaren biföll talmannens förslag till motionstiden för prop. 2018/19:133 och 134 skulle förlängas till och med tisdagen den 18 juni.”

Samma dag kom ett pressmeddelande från Vänsterpartiets vice ordförande Nooshi Dadgostar: ”Vänsterpartiet säger nej till höjd pensionsålder”.

Inget att säga emot, så långt i sin ordning. Pensionsdebatten förs dock ”vid sidan om” riksdagen, i pensionsgruppen, som lägger fram förslag som anses vara förankrade.

Vem utgör pensionsgruppen? ”Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen om ett reformerat pensionssystem som träffades i januari 1994. Pensionsgruppens uppgift är att värna pensionsöverenskommelsen och att vårda pensionsreformen och dess grundläggande principer. Pensionsgruppen ska samråda om frågor som gäller pensionsreformen och vid behov ta initiativ till justeringar i pensionssystemet.” 

Vänsterpartiets grunduppfattning i pensionsfrågor hindrade partiet 1994 att ansluta sig till pensionsgruppen. SD fanns inte i riksdagen 1994. Det var en överenskommelse mellan de fyra borgerliga partierna och socialdemokraterna. MP kom med först 2014, trots häftiga protester från allianspartierna.

Nu finns pensionsgruppens tankar i två propositioner och därmed är frågorna på riksdagens bord.

”Vänsterpartiet säger nej” brukar vi få höra. ”Vänsterpartiet säger alltid nej!”

Så är det inte. Partiet säger inte nej utan att peka ut alternativa vägar och lägga fram andra konkreta förslag. Det är det arbetet som vår riksdagsgrupp nu arbetar med fram till början av midsommarveckan.

Och här de två propositioner det gäller:

”En riktålder för höjda pensioner och följsamhet till ett längre liv”

”Förbättrat grundskydd för pensionärer”

Under hösten 2019 blir det klart vilka besked riksdagen kommer att ge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.