Ett budgetförslag som inte duger

På onsdag sammanträder kommunstyrelsen. Bland många andra frågor som söker svar finns förslaget till Mål- och resursplan 2020-2022.

Det finns fyra förslag. Men redan nu tror jag mig kunna säga att det blir kommunledningens förslag som kommunfullmäktige tillstyrker vid vårterminens sista möte 19 juni. Låter logiskt? Nja, inte i Vänersborg. Inte med tanke att minoritetsledningen förfogar över endast 20 av 51 mandat. Inte heller när man ser tillbaka – mellan 2014 och 2018 samlade sig en del av oppositionen och fick genom det egna förslaget. Då fanns Vänsterpartiet med i högsta grad, då tillfördes skolan och omsorgen resurser som inte den socialdemokratiska ledningen velat ge.

I år har det inte funnits samtal, i år löper budgetarbete på fyra olika spår. Min partikamrat Stefan Kärvling har bloggat om de olika förslagen, jag hänvisar till hans inlägg.

Det finns en fråga som ingen har velat ge ett svar på under budgetberedningens sammanträden mellan februari och maj: Hur ska det stora gapet mellan anmälda resursbehov och tilldelade anslag överbryggas? Självfallet kommer denna fråga vara central när debatten blir offentligt, fullmäktige har kallats till klockan 10:00 på förmiddag mot det vanliga klockslaget 18:00.

Vilka lösningar ser kommunledningen? Att låtsas att det leder någon vårt att budgetbeslutet innehåller ett övertydligt budskap: Det ankommer på nämnderna, på förvaltningarnas ledning, på verksamheten att hålla sig inom ramen. Punkt.

Eller blir det en upprepning av det andra budskapet: Om detta, trots allt, inte skulle lyckas, så är nämnderna anhållna att inkomma till fullmäktige med en framställning om tilläggsbehov.

Hur annars skulle det kunna bli när MRP 2020 kommer att vara samma sak som MRP 2019. Och när vi nu nästan ett halvår in på löpande 2019 får besked om prognoser som talar om mycket stora underskott vid årets slut.

Men nu är det först en sista presentation i kommunstyrelsens slutna sammanträde. Ledamöterna och ersättare har fått tillgång till handlingar under fredagen, allmänheten får vänta till måndag när underlaget läggs ut på den digitala anslagstavlan.

Mitt förslag om att yrka på en höjning av kommunalskatten med 60 öre accepterades på Vänsterpartiets gruppmöte. Utkastet till hela yrkandet arbetades dock om. Av någon anledning finns förslaget inte med i utskicket som kommunstyrelsens ledamöter har fått. Förmodligen dyker underlaget upp på måndag på anslagstavlan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.