Sverige väljer fortsatt miniminivå

”Regeringspartierna tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna föreslår att Sverige ska ha den mest restriktiva lagstiftning vi kan ha enligt EU-rätten och Sveriges grundlag, utan att utreda eller på saklig grund motivera varför.”

20 juli 2019 är slutpunkten för Lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige som trädde i kraft den 20 juli 2016. Nu stundar en förlängning.

Så här ser tidsplanen ut:

9 maj lades på riksdagens bord prop. 2018/19;128 ”Förlängning av lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige” . Propositionen hänvisades till socialförsäkringsutskottet

24 maj var sista motionsdag – fem motioner inkom (V, L, SD, M och KD, men inte C)

4 juni bereder utskottet ”ärendet” och betänkandets text justeras 11 juni

13 juni blir betänkandet 2018/19:SfU26 offentligt

18 juni debatteras betänkandet och riksdagen beslutar

Av betänkandet kommer att framgå hur partierna ställer sig till förslaget om förlängning och vilka synpunkter som framförs kring enskilda punkter i förslaget.

Redan nu vet vi att sju (eller bara sex?) partier säger ja till en förlängning med ytterligare två år. Mer än ett parti vill se skärpningar av förslagen i propositionen.

Vänsterpartiet ensamt avviker helt. Motionens text borde läsas av alla som kommer ihåg att ha ropat ”Välkommen” 2014 och 2015.

I motionen hänvisas till två av alla organisationer som under remisstiden har haft långtgående invändningar mot regeringens lagförslag. Jag lägger även till dessa dokument ut länkar:

Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar

Svenska Röda Korset

Våra riksdagsledamöter ska veta att vi är många i partiet som tycker att asylfrågor tillhör det  viktigaste vi har att bevaka. Och även om det måste kännas ensamt i utskottet och i debatten och vid omröstningen, så är det många människor i Sverige som har samma inställning.

Det finns hopp.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.