Reservationen är väl tydlig nog, eller?

Reservation vid kommunfullmäktiges sammanträde 2019-03-20 – Ärende 19

Yttrande över kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborgs kommun år 2030 (Dnr KS 2017/144)

Kommunfullmäktiges hela uppgift var att ta ställning till ordförandens förslag: ”Kommunfullmäktige antar yttrandet över kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborgs kommun 2030”.

Yttrandet var på fyra sidor. Yttrandet gällde ett underlag på närmare sjuttio sidor. Denna remisshandling kom från Västra Götalands regions utvecklingskontor i oktober 2018. Där önskade man att få ”Svar senast 12 februari 2019.”

Kommunstyrelsen hade planen och yttrandet på sitt bord 27 februari 2019.

I kommunstyrelsen fanns ett annat förslag. Där gällde beslutsförslaget att ”anta kollektivtrafikplanen enligt bilaga”.

Det framfördes två tilläggsyrkanden, i ett yrkande var det specifikt ett ändringsförslag i själva planen. I övrigt gällde dessa tilläggsyrkanden frågor om vissa punkter i kollektivtrafiken ”här och nu”.

I kommunfullmäktige var det inte frågan om själva planen utan om yttrandet över planen.

Därför formulerade jag mig i skrift och från talarstolen på följande sätt:

Kommunfullmäktige vill vidare föreslå att projektgruppen i det fortsatta arbetet översiktligt borde presentera ett avsnitt, för att se om tanken om ”avgiftsfri kollektivtrafik” kan inordnas i planen inom tidsramen fram till år 2030.”

Jag motiverade mitt yrkande med en hänvisning att vi hanterade ett yttrande över en plan som sträcker sig fram till 2030. Jag påminde om en aktuell debatt som inte kan ha gått förbi någon fritidspolitiker. Allt pekar på att nationella, regionala och våra egna målsättningar i klimatpolitiken inte är tillräckliga, och värre, att det är tydligt att vi inte ens når fram till dessa mål inom utsatt tid.

Mitt yrkande, om det hade blivit antaget, skulle i sinom tid gett oss en text över tänkbara effekter av ”avgiftsfri kollektivtrafik”.

Återigen har jag fått höra i efterhand att mitt yrkande var klokt. Men jag var den ende som yttrade mig i ärendet, inte någon annan ledamot gick till talarstolen.

Vid omröstningen ställde sig samtliga ledamöter från tre partier, nio i antal, bakom mitt tilläggsyrkande som dock avslogs med 41 av 51 röster. Enligt kommunallagen och arbetsordningen röstar fullmäktiges ordförande sist av alla. Tänk om det vore tvärtom: Hade det satt en signal för ledamöterna att höra fullmäktiges ordförande bifalla mitt yrkande?

Lutz Rininsland                                                  2019-03-26


Till lokaltidningen TTELA skickade jag förra veckan en insändare, men eftersom texten tycks ha kommit bort, lägger jag den här i min blogg:

”Vill inte” ett klokt beslut?

Jag slutar inte förvånas. I fullmäktige behandlades ”Kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborg år 2030”. En plan på sjuttio sidor och ett yttrande om planen på fyra sidor. Fullmäktiges hela uppgift var att ”ställa sig bakom yttrandet.” Planen är ett bra underlag, yttrandet var det inget fel på. Men jag ville göra ett tillägg. Jag önskade att politikerna av våra anställda trafikexperter skulle få veta vad som talar för och vad som talar emot att överväga” avgiftsfri kollektivtrafik” inom perioden fram till 2030. Jag krävde inte, jag forcerade inte, bad endast om att vi får ett utlåtande, något att ha i handen för att veta bättre. Ingen bemötte mitt förslag, ingen hade något att säga om det. Man röstade. Om jag inte hörde fel, så var det 10 av 51 på min sida, 41 sade blankt nej, ville inte veta.

Nu läser jag att Klimatpolitiska rådet ger regeringen bakläxa. Inga mål kommer att nås. Bland många rekommendationer: ”Sluta subventionera bilägande, bilkörning och parkering”. Piska och morot? Avgiftsfri kollektivtrafik finansierad via skattsedeln. Kan det vara ett alternativ? Fullmäktige i Vänersborg beslutade att inte vilja veta svaret.

Lutz Rininsland

En reaktion på ”Reservationen är väl tydlig nog, eller?

  1. Pingback: Tio år framöver? Bara detta? | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.