På utflykt i Strasbourg

Ingen tvekan, det är roligt att följa Malin Björks arbete i EU-parlamentet. Vänsterpartiets enda ledamot är mycket aktiv, såväl i utskotts- och delegationsarbete i Bryssel som i parlamentet i Strasbourg.

Goda insatser kröns inte alltid av framgång, besvikelse förekommer ofta. Men igår kunde Malin Björk stolt berätta om en framgång vid omröstningen: EU-parlamentet antog historisk resolution mot afrofobi. Undrar hur många svenska medier som berättar.

Intresset gällde igår andra omröstningar som avsåg den digitala upphovsrätten.

Här är de omstridda delarna i direktivet:

Artikel 11 – som kallas för länkskatten och går ut på att nätjättar såsom Google ska betala en ersättning till mediebolag för att publicera innehåll från dem.
Artikel 13 – som kallas för uppladdningsfilter innebär att sajter som Youtube och Facebook ska ha ansvar för att upphovsrättsskyddat material inte laddas upp av deras användare. Undantag görs dock för icke-kommersiella sidor som Wikipedia, för mindre plattformar som är yngre än tre år samt för satir, parodier, recensioner och kritik.

 

Den första omröstningen gällde parlamentets möjlighet att komma med några nya ändringsförslag. Här blev det avslag. Därför gick EU-parlamentet direkt till slutomröstningen.

Ser man till slutomröstningen så gällde följande: Tre ledamöter från Sverige, samtliga (S) röstade för direktivet, femton röstade emot, en ledamot från (M) och den enda ledamoten från (Fi) var ej närvarande. Det kan noteras att rösterna från den svenska delegationen avgjorde inte resultatet i slutomröstningen, det var tydligt: 348 för, 274 mot och 36 som avstod.

Den första omröstningen då? Omröstningen om att tillåta ändringsförslag. Här var resultatet 312 för och 317 mot medan 34 avstod. Den svenska delegationen förfogar över tjugo mandat, tillräckligt många för att avgöra i en sådan omröstning. Två var ej närvarande, fyra var emot att ändringsförslag skulle tillåtas och fjorton ville ge parlamentet denna möjlighet. Fyra ledamöter kunde ha svängt utfallet!!

Vilka var dessa fyra som inte ville ge parlamentet möjligheten att ännu en gång ändra på formuleringar i direktiven? Två av ledamöterna från (S) som har fem mandat och båda representanter från SD.

På nyhetssajten europaportalen kan man läsa: ”Bland dem som röstade nej till möjligheten att rösta bort delar av direktivet hör de två parlamentarikerna från Sverigedemokraterna som profilerat sig som motståndare till upphovsrättsdirektivet. På sin Twitter meddelade de under eftermiddagen att de gjort en miss och ”tryckte fel” vid omröstningen.” Och längst ner i texten: Europaportalen har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar men utan framgång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.