Tio år framöver? Bara detta?

KI den kommunala beslutsprocessen skall allt gå rätt till. Det medför å ena sidan att en och samma fråga behandlas preliminärt och någon gång senare slutligt. Å andra sidan fattas många beslut under förutsättning att andra instanser också accepterar samma beslutsförslag till punkt och prick.

På kommunstyrelsen på onsdag och två veckor senare i kommunfullmäktige finns ett sådant ärende, punkt 5 på föredragningslistan: ”Kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborgs kommun år 2030”.

Stopp nu, säger säkerligen några ledamöter – har vi inte redan behandlat frågan tidigare i år? Ja och nej – i mars gällde det dock ”YTTRANDE över kollektivtrafikplan för Trollhättan och Vänersborgs kommun år 2030″. Min reservation då och ytterligare en text i ärendet fanns här bloggen i slutet på mars.

Mellan mars och november har det funnits ett antal möten som behandlade trafikfrågor. Den aktuella kollektivtrafikplanen togs upp och godkändes i STADSTRAFIKFORUM. (Vilka som träffas framgår av första sidan av ett protokoll från 24 september,) Vid ett tidigare möte 18 juni 2019 hade man samtalat i detta forum kring inkomna remissvar.

Nu har alltså underlaget godkänts av detta stadstrafikforum. Innan planen slutigen godkänns av kollektivtrafiknämnden, Västra Götalandsregionen, skickas den tillbaka till kommunerna för antagande.

Visst går jag för långt, när jag utropar: Mycket väsen för ingenting! Men nog känns det som om en rad centrala frågor för de kommande tio åren överhuvudtaget inte ställs. Det är en rad förnuftiga och nästintill självklara synpunkter som planen för fram, se t ex sammanställningen  i tjänsteskrivelsen från handläggaren i Vänersborgs kommun som redan fanns med i mars.

Det jag tänker på som större frågor och som kommer att påverka utvecklingen fram till 2030: Istället för att biljettpriset för kollektivtrafiken blir lägre, tyder allt på att det tvärtom blir dyrare att resa kollektivt. Satsningar på att upphandla dyra kontroller istället för att förstärka ombordpersonalen är annat som jag inte ser som en positiv utveckling. Den demografiska förändringen med såväl en större andel ungdomar men framförallt en klart större andel äldre kräver trivselskapande satsningar.

Arbetspendlingen ut från Vänersborg och även en tämligen stor inpendling är inte hållbar såsom det ser ut idag. Mellan 06:30 och 08.00 kör bil efter bil ut och in, efter 16:00 och fram till 17:30 upprepas karavanen av ensamåkande bilister. Köbildning och trängsel börjar bli frekvent. Snart kommer ett nytt regelverk för avdragsrätten vid deklarationen. Om förändringen påverkar fullt ut är tveksamt. Men tänk om det som morot även skulle finnas prissänkningar för kollektivtrafik, tänk om det funnits avgiftsfria resor.

Jag tänker också på sådant som står i planen – att bygga bostäder där kollektivtrafik blir en självklarhet. Men den bosätter sig på Östra Mariedal, när skogen väl huggits ner och husen byggs, vilken benägenhet finns att sätta sig först i den ena bussen och sedan byter till den andra till arbetsplatsen i Trollhättan?

Den lokala trafikplanen infriar inga stora förväntningar, det finns dock hopp. I Västra Götalandsregionen arbetar man övergripande med frågor där mina tankar kanske kan få bättre gehör, se t ex skriften ”Förutsättningar Trafikförsörjningsprogram Västra Götaland 2021-2024”.

Och sedan är extra roligt att veta om en blogg från trotjänaren i Vänsterpartiet, Egon Frid. Han representerar regionen även i Stadstrafikforum Trollhättan och Vänersborg. Men hur vore det om Egon Frid får stöd av någon vänsterpartist från Trollhättan eller Vänersborg som lägger fokus på frågor som gäller kollektivtrafiken?!

2 reaktioner på ”Tio år framöver? Bara detta?

  1. Intressant att läsa i Trafikplanen MEN om jag nu inte ”skumläste” för mycket så nämndes inte ex. Gestadvägen och utökande av bussturer där?? Vi blir fler och fler utmed den vägen och ska vi lämna bilen hemma, så måste vi få fler bussturer och hållplatser utmed denna väg.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.