Socialnämnden onsdag – sista gång för mig

Måste ha varit 1984 eller 1985 som jag kom med i socialnämnden första gången. Varit borta en eller två mandatperioder efter sekelskiftet. Aldrig, aldrig tidigare har förvaltningen pressats att författa liknande texter som nu.

Ingen i förvaltningsledningen hinner med annat än att jaga kostnadsbegränsningar. Tänk vad det kostar att spara pengar.

Hur är processen?

I början av ett budgetår ordnas en sorts dialog ”på distans”. Budgetberedningen ta en titt i plånboken, varpå beslutsförslaget i kommunstyrelsen blir: Inga nya utdelningar nästa år, högst samma som i år. Förvaltningen tar emot beskedet, deras text till nämnden säger ”det funkar inte”, nämnden säger till kommunledningen: Ni borde veta bättre!

Sedan möts man två timmar eller lite mindre. Nämndens presidium och förvaltningschefen och ekonomen har företräde hos budgetberedningen. PowerPoint-bilder, förklaringar, frågor och svar.

Beredningen sammanfattar, lämnar till kommunstyrelsen som föreslår kommunfullmäktige att besluta: Inga nya utdelningar nästa år, högst samma som i år. Och så blir det. Från talarstolen kommer mantra ett: Det kommer att göra ont, det vet vi och vi vill verkligen försäkra nämnderna att vi har förståelse för deras tuffa uppgift framöver. Och så mantra två: vad man än tycker, var man än verkar, en sak gäller för alla: Det är kommunfullmäktiges som har sista ordet.

Så vad har socialförvaltningen lagt på ledamöternas bord vid träffen på luciamorgonen i Lagergrenska?

Tre punkter:

1. Förvaltningsövergripande förändringar som skett under 2018 inför 2019

Kortfattat: Besjälade av tanken att bibehålla kvalitén i görligaste mån har vi ändå fått göra en rad kostnadsbesparande förändringar

2. Förvaltningens förslag på åtgärder för att nå budgetbalans 

Kortfattat: Medveten om att nu går det inte längre att undvika att lägga fram förslag om förändringar som möjligtvis kan hjälpa att sänka kostnadsnivån, så är vi ändå tvungna att lägga fram något för nämnden.

3. Osäkra poster inför 2019

Kortfattat: När allt det där har sagts, och kanske det mesta har gjorts, så gäller det att se sanningen i vitögat. Redan till delårsbokslutet i april behöver vi anmäla till kommunledningen att prognosen för helåret 2019 kommer att vara åtminstone 30 miljoner.

Jag får följa fortsättningen från lite mer avstånd, detta blir mitt sista sammanträde med socialnämnden. Jag bugar mig för förvaltningen och alla anställda inom socialtjänsten, ni gör ett bra jobb, och mycket bättre borde det kunna vara om …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.