Inte lagbunden – är det ett argument?

Så brottades då socialnämnden med förvaltningens förslag till detaljbudget för 2019. Det krävdes mer än full koncentration att hänga med i förvaltningschefens och förvaltningsekonomens presentation. För att något sånär komma på spår mot en budget i balans sker otaliga byten och omflyttningar.Det medför i viss utsträckning här och där insparade kostnader som genast bokas in för andra och tredje och fjärde aktiviteter som behöver uppmuntrande tillägg för att ta sig bort från minussiffror.

Det var överkurs och inte många politiker skulle klara sig om det ordnades förhör, skriftligt eller muntligt. Tack och lov finns skriftliga underlag (som jag länkade till i gårdagens blogg) och senare får alla även tillgång till bilderna som idag rad för rad och sida för sida visade plus och minus.

Och det jag hävdade igår bekräftades utan omsvep: Visst kommer socialnämnden efter delårsbokslutet i april behöva förvarna om ett stort underskott på helårsbasis.

Jag gladdes dock idag åt att det endast framkom försiktiga antydningar om något som annars växt sig fram till ett slagkraftigt argument från osäkra politiker: Om vi inte kan ha allt, så är det sådant som står i lagen som måste prioriteras. Enkelt, frestande! Men håller detta egentligen?

Det finns en verksamhet där förvaltningens personal i huvudsak arbetar med insatser som inte är lagbundna. Jag tänker på ASI, enheten vars fulla namn är: Arbete, sysselsättning och integration. Vad skulle hända om deras verksamheter kraftigt begränsas? ”Det finns ju arbetsförmedlingen som är till för sådant” kan man höra. Eller: ”Alla dessa olika former av bidrag och stöd – riktiga jobb är det enda rätta”.

Socialförvaltningens verksamhetsplan innehåller två sidor text som beskriver verksamheten. Bättre än: Verksamhetschefen Ulrika Gardtman presenterade för kommunstyrelsen i början av december vad ASI står för.

Well done! Åtminstone kan ledamöter som var på plats i kommunstyrelsen och nu idag i socialnämnden inte längre dra sig undan, det borde gått hem hos alla. I och för sig tillträder i januari ett nytt manskap, ofördärvat än så länge. Men när utbildningen för nya politiker kommer i gång så finns här två dokument som borde finnas med i mappen. Ganska högt uppe i högen av handlingar, för kännedom ganska omgående, innan argumentet ”är det lagbundet?” sprider sig ännu en gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.