Hur blir det med den nya Visionen?

Inte vet jag. Allt jag vet är att det var en givande diskussion i kommunstyrelsen när frågan om revideringen av den gamla Visionen skulle behandlas. Inte innehållet, inte någon text, nej, bara vem som skulle ”arbeta” med framtagningen och när det hela skulle vara klart. Det fanns ett förslag. Rättare sagt, det fanns ett underlag. Arbetsutskottet enades nämligen inte. Socialdemokraterna underkände tanken att kommunstyrelsens arbetsutskott skulle vara gruppen som tog fram den nya texten, nej, hela kommunstyrelsen skulle det vara.

Jag fann mig i varken det ena eller det andra. Och det blev återremiss – ett nytt förslag kommer att läggas fram om en månad. Läs mina tankar i reservationen som jag lämnar i ärendet:

Reservation

Kommunstyrelsen                2011-11-02                    Ärende 15

Förslag till processplan och tidsplan avseende revidering av Vision Vänersborg (Dnr KS 2011/391)

Kommunstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde i oktober 2011, § 243:

  • Kommunstyrelsen uppdrar åt kommundirektören att ta fram tidsplan och processplan

för översyn och revidering av Vision Vänersborg. Uppdraget ska redovisas i kommunstyrelsen 2011-11-02. Av kommunstyrelsen processat förslag av ”Vision Vänersborg” ska behandlas i kommunstyrelsen 2012-02-15.

Beslutet i oktober var enhälligt, jag ville avvakta redovisningen och därefter bilda mig en uppfattning och se om mina farhågor kvarstod.

Så var fallet, för mig var det helt otänkbart att bifalla en ”processplan” som jagade fram en revidering av visionen. Endast en mycket begränsad krets skulle i en serie snabba sammanträden ta fram ett underlag för att få kommunfullmäktiges bifall i juni 2012.

Visionen innehåller idag en rad formuleringar som helt enkelt måste ”bort”. Även om visionen skall fungera riktningsvisande snarare än att ange mätbara och mera kortfristiga målsättningar, så kan vi inte ha kvar formuleringar som speglar allt annat än den verkliga utvecklingen som gäller för kommunen.

Men visionen innehåller också formuleringar som inger hopp och som skall vara kvar, även om det har skett alldeles för lite hittills i linje med utfästelsen. Jag citerar:

  • … en kommun där medborgarna känner sig trygga, delaktiga och har inflytande …

Därför var det för mig en självklarhet att argumentera dels för en tidsplan som skulle leda oss i mål ett helt år senare, dels för ett arbetssätt som skulle involvera medborgarna i Vänersborg. Det måste vara möjligt att alla med intresse för vår kommuns framtida utveckling kan bli delaktiga och utöva inflytande när en reviderad vision skall tas fram för ett beslut i kommunfullmäktige.

Jag fick intrycket att det inte endast var kommunledningens insikt att möjligen lida ett nederlag i en knapp omröstning. Jag uppfattade det enhälliga beslutet till återremiss som en bekräftelse på att det lönar sig att framföra olika åsikter i kommunstyrelsens politiska debatt och att vi borde kunna förvänta oss ett nytt förslag som tar hänsyn till invändningarna.

Osvuret är bäst, av det skälet formulerar jag mina tankar i ärendet i denna reservation.

Lutz Rininsland                                                          2011-11-07

Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.