Kommunstyrelsen – Quo vadis?

Den frågan blev aktuell vid sammanträdet i veckan. Det finns spänningar. Det går inte att neka. Vilket tempo? vilken färdriktning? vem äger kompassen? på vilken planhalva spelar vem? Nu gällde det ”Kommunstyrelsens verksamhetsplan och detaljbudget” – det blev ett enhälligt beslut att ställa sig bakom förslaget. Jag kan inte försöka mig på en objektiv beskrivning var det brister. Men min reservation ger en antydan, så varsågod:

Reservation                   Kommunstyrelsen                              2011-11-30                      

Ärende 10

Fastställande av kommunstyrelsens verksamhetsplan och detaljbudget 2012 s(Dnr 2011/446)

Inför kommunstyrelsens sammanträde har jag noterat nästan ett dussin punkter där texten eller siffrorna i materialet ställt mig frågande.

Som alltid uppskattar jag att det inte finns någon begränsning för ledamöternas möjligheter att ställa frågor till ekonomistaben eller till kommundirektören.

Nu kan jag konstatera att mina frågor i alla fall blev belysta, men det återstår dock fortfarande en viss tveksamhet hos mig om jag verkligen förstår allt ”som är på gång”.

Jag inser att huvudanledningen till att jag upplevde underlaget som något virrigt grundar sig på att jag inte hade förstått att en rad upprepningar blir nödvändiga när framställningen sker ”kontorsvis”.

Jag ser också att den av mig upplevda bristen på tydlig struktur hänger ihop med en rad påbörjade eller tilltänkta framtida förändringar i kommunstyrelsens organisation.

Mina funderingar måste även tillskrivas en bristande tydlighet i viljan att utöva politisk ledning, det märks när för mycket av kompromissviljan resulterar i kontraorder och dröjsmål.

Jag accepterar förslaget till verksamhetsplan och detaljplan för 2012. Men jag ska med höjd uppmärksamhet följa om utlovad översyn sker och om utvärderingar leder till att oklarheter kan undanröjas.

Kommunstyrelsen utgör kommunens ledande politiska förvaltningsorganisation med ett tydligt ansvar för ledning av hela kommunens utveckling. Som enskild ledamot i kommunstyrelsen har jag förväntningar på kommunstyrelsens presidie. Är man vald till att ingå i presidiet förväntas man att visa upp ett förhållningssätt som ger fog för det erhållna ”körkortet”, tiden för ”övningskörning” finns inte.

Med denna reservation vill jag uttrycka mina förväntningar på betydelsen av dokumentet som enligt min uppfattning ska beskriva landskapet vi ska färdas i under 2012.

Lutz Rininsland

Vänsterpartiet                                                               2012-12-02

En reaktion på ”Kommunstyrelsen – Quo vadis?

  1. Pingback: Vilket blir nästa steg? | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.