Snart börjar hösten …

Måndag 1 augusti sammanträder kommunstyrelsens arbetsutskott för att nagelfara frågorna som skall beredas av kommunstyrelsen onsdag 10 augusti. Beslutsförslagen där går vidare till kommunfullmäktige som sammanträder onsdag 31 augusti. Nu rullar det på, nu är det snart full fart igen för alla, fullmäktige, nämnder, styrelser.

Men ärligt talat – är det verkligen så som det  alltid varit eller är det så som jag tror mig se det, ständiga förändringar sker: kommunens egna beslut blir mindre i antal, betyder mindre, är en mindre del av en beslutsgång som bestäms någon annanstans. Här ett exempel från ärendelistan som nu är aktuell under kommande augusti månad.

FYRBODAL – Remiss Verksamhetsplan 2012

”Kommunalförbundet skall före utgången av september månad fastställa budget och verksamhetsplan för nästkommande år. Bifogat förslag till budget och verksamhetsplan skickas härmed ut för synpunkter. Vi vill ha era synpunkter senast 23 augusti.”  Så inleder Förbundsdirektören sin skrivelse till kommunerna som inkom 20 juni till Vänersborg. Sedan fortsätter han: ”En del kommuner kommer inte att klara detta på grund av den korta tiden. För de som inte hinner med det formella beslutet tar vi gärna emot de skrivelser och förslag som ligger till grund för kommande beslut hos er.”

I klartext: Det finns väl ingen ingen kommun i Fyrbodal där fullmäktige kommer på den befängda idéen att besluta annat än kommunstyrelsens beredande tjänstemän föreslår som beslutstext.

Vad gäller saken överhuvudtaget? I FYRBODAL samarbetar 14 kommuner. Ingenting att invända emot, sannolikt ger  ett samarbete i de flesta frågorna en vinst för flertalet av de samverkande kommunerna. FYRBODAL är en av fyra kommunalförbund inom Västra Götalands regionen.

Kommunalförbundet leds av en DIREKTION där Vänersborg representeras av kommunalråden Gunnar Lidell (M) och Marie Dahlin (S), Marie är också en av fem ledamöter i DIREKTIONENS arbetsutskott. Gunnar och Marie har var sin ersättare – Lars G Blomgren (FP) och Dan Nyberg (S). Gunnar och Marie berättar nästan aldrig något av det arbete som sker i kommunalförbundet. Det ankommer på var och en som vill veta mer att söka information på egen hand. Tidigare fanns för partier som inte ”fick plats” bland 17 ledamöter och deras 17 ersättare möjlighet att bevaka överläggningarna genom ett ”insynsmandat”. Men det försvann genom DIREKTIONENS beslut i mars 2011 [se § 19 i protokollet].

Den nu aktuella handlingen omfattar 12 korta sidor. Texten hänvisar till pågående arbete i förbundets fem BEREDNINGAR och tidigare prioriteringar som DIREKTIONEN står för [se § 18 i protokollet från mars 2009].

Allt går på räls! ”säg ja, det duger” är uppmaningen till alla beslutande politiker ute i kommunerna. Budget då? Beslutet nu gäller ”basverksamhetens budget” som omsluter 7160 tkr – eller enklare: 26 kronor per kommuninvånare och år.

Själva verksamheten kostar mycket mer – tillväxtprogrammet kräver ytterligare 18 mkr eller 35 kronor per kommuninvånare och år. Men dessa pengar kommer till i särskild ordning, vid sidan om, löpande, när projekt efter projekt läggs fram – till DIREKTIONEN.  Då tillkommer EU-pengar, då tillkommer pengar från Västra Götalands regionen.

Ärligt talat, det känns jobbigt att få en uppmaning att tillstyrka förslaget utan att egentligen kunna påverka, utan att egentligen verkligen i detalj veta vad som gömmer sig bakom all dessa projektbeskrivningar. Allt låter så bra! men hur är det med resultaten?

Känns som om FYRBODAL behöver ägnas mer uppmärksamhet. ska bli! jag lovar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.