Resecentrum – ingen viktig fråga?

Frågan om ”nya resecentrum” är upp för behandling i kommunstyrelsen, i slutet på augusti kommer frågan till kommunfullmäktige. Egentligen gäller det ”medfinansiering”, ytterligare 5 Mkr utöver tidigare 10 Mkr. Fortfarande kan jag inte få mig att säga ”ja”, mina invändningar är kvar.

Infrastruktur – järnvägar, det är en statlig angelägenhet. När Trafikverket (=staten) gjorde och gör sina prioriteringar, är resecentrum Vänersborg inte med på listan. Anslag skall sökas ”vid sidan om” och det påstås att chansen att pengarna kommer fram ökar om fler än Trafikverket ”söker”. Därför finns ett förslag på ett avtal mellan Trafikverket, Västra Götalandsregionen och kommunen Vänersborg. Jag anser att det ankommer på Trafikverket att avgöra om och när deras pengar skall användas för resecentrum Vänersborg. Regionen och kommunen skall inte lämna ett bidrag eller ett förskott till projektet.

Behövs satsningen nu – inför december 2012? Skulle det inte varit möjligt att ”angöra” Vänersborg efter utbyggnaden av dubbelspåret Göteborg-Trollhättan, då hade Trafikverket haft projektet med bland sina högt prioriterade planer.

 ”Västtrafik ser inte alternativa lösningar som realistiska” – jag har hört det förr. Men varför kan ingen visa mig att man verkligen har undersökt andra lösningar. Varken 2012 eller de närmaste åren därefter behövs ”dubbla” Reginatåg i Vänersborg, det är resenärer från Trollhättan som behöver dubbla och tredubbla tågsätt i rusningstrafiken på morgonen och kvällen. I övrigt kommer trafik varje timme och/eller varje halvtimme att utjämna belastningen.

Staten, regionen, kommunen – alla har en lång lista av behov som skall finansieras. Det är inte fel att snåla med sådant som inte behövs ”just nu” eller kanske inte ens på längre sikt, när andra frågor kräver skattepengar.

Kommer det inga övertygande argument för kommunens åtagande, stannar jag vid mitt ”nej”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.