Så bra som möjligt! Så gott det går?

”Så bra som möjligt” läser jag i förordet till en ny rapport ”Kommunala perspektiv på arbetsmarknadspolitiken 2020”.

SKR:s arbetsmarknadssektion står bakom rapporten. Resultat från en omfattande enkätundersökning presenteras och utgör underlag till en aktuell analys av arbetsmarknadspolitiken i spåren av Coronapandemin.

Jag citerar från förordet: ”En aktiv arbetsmarknadspolitik är en av flera viktiga pusselbitar i återhämtningen. Arbetsförmedlingen genomgår sedan tidigare stora förändringar med minskad personalstyrka, ett centraliserat kontorsnät och övergång till digitala tjänster. Myndigheten ska samtidigt reformeras i grunden och fristående aktörer ska från slutet av år 2022 rusta och matcha arbetslösa till jobben i större utsträckning än idag.

Och så följer denna mening: ”Arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen måste fungera så bra som möjligt under reformeringsperioden 2020–2021.

Rapportens mycket läsvärda text är på knappa 32 sidor, följt av tre tabeller. När jag nu återvänder till förordet så ser jag att SKR skulle behövt vara ärligt och formulerat: ”Arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen måste fungera så gott det går under reformeringsperioden 2020–2021.

Det finns väl ingen som kan ha höga förväntningar på utvecklingen. Det framkommer också av förordets avslutande mening: ”Vi ser ett allt mer akut behov av att regeringen och samarbetspartierna ger tydliga besked om inriktningen för Arbetsförmedlingen och hur arbetsmarknadspolitiken ska utformas och leverera nu och i framtiden.

Regeringens företrädare här är Eva Nordmark, arbetsmarknadsministern. När Eva Nordmark har webbsänd pressträff kring jobbiga budskap så syns det att hon inte funnits länge i rollen som ansvarigt statsråd. Hennes talepunkter och manuskript är en sak, hennes kroppsspråk en annan. Hon vet ju att den fortsatta avvecklingen av myndigheten ”Arbetsförmedlingen” inte kan marknadsföras till fördel för socialdemokratin i valrörelsen 2022.

Samarbetspartierna? Vad menas med samarbete i arbetsmarknadspolitiken? Centerns linje gäller! Centern samarbetar inte i denna fråga. Centern vill bestämma  – och det har Stefan Löfven accepterat. Eller öppnas det en nödutgång i sista stund? Nu när Liberalerna helt tappar fotfäste med beskedet att man håller fast vid avtalet fram till valdagen 11 september 2022 för att dagen efter vända på kappan!

Åter till rapporten. En av frågorna i enkäten till kommunerna var: ”I vilken utsträckning tar Arbetsförmedlingen tillvara era kommunala perspektiv och erfarenheter i det förändringsarbete som nu pågår?” Beskedet 2020 från kommunerna i Västra Götaland är förkrossande (i procent) – i parentes 2019

  • I mycket låg utsträckning 36 % (32 %)
  • I låg utsträckning 48 % (31 %)
  • I hög utsträckning 16 % (21 %)
  • I mycket hög utsträckning – 0=inga kommuner (3 %)
  • Vet ej – 0=inga kommuner (13 %)

Vänersborg är en av regionens 49 kommuner. Jag känner inte till svaren som kommunen gav i enkäten. Jag vet vad kommunstyrelsens ordförande anser. Min interpellationsfråga och Benny Augustssons svar noterades vid gårdagens fullmäktige. Jag har inte den blekaste aning om hur många ledamöter som gjorde sig besväret att läsa frågan och att begrunda svaret.

Kommunens kommunikatörer berättade redan igår på fliken ”Fullmäktige i korthet” i 26 punkter om nästan samtliga ärenden. Vänsterpartiets två interpellationer nämndes inte. Snyggt!  

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.