Subventioner till flygplatsen fortsätter väl inte?

Mycket går på rutin, fast det händer att något tillstöter som leder till förändring. Under alla mina år som ledamot i kommunstyrelsen lärde jag mig ”årshjulet”. Det här står på kallelsen till första sammanträdet i början av ett kalenderår, det där måste finnas med vid sista sammanträdet innan sommarpausen, och slutligen måste det fattas beslut om det här och det där i november eller senast december.

Budgeten, bokslut, delårsbokslut följer hjulets regler – fast undantag kan finnas, som det blev med det sena budgetbeslutet för någon dag sedan. Taxor och avgifter förändras regelbundet, ett elakt påstående är att säga ”höjs varje år”. Och så var det bidragen till kommunens hel- eller delägda bolag:  Vattenpalatsets förlustbidrag, räddningstjänsten NÄRF, turistnäringens samarbete VISIT, driftsbidraget till flygplatsbolaget.

Javisst, det var då jag kom på att jag måste få upp ögonen. Var tog detta ärende vägen? Det kom genom åren alltid en bit innan kalenderårets slut. Allt sedan Malöga blev kvar och döptes om till Fyrstads Flygplats. Vilket år var detta? Det var för länge sedan, Socialdemokraterna i Vänersborg slickade sina sår när S Anders Larssons första stora projekt med nya flygplatsen i Skogaryd inte ville sig.

Malöga, Fyrstads Flygplats AB, får finansiellt stöd från regionen och fyra kommuner: Uddevalla och Lysekil vid sidan om Trollhättan och Vänersborg. År efter år, oaktat Miljöpartiets och Vänsterpartiets motioner och interpellationer och invändningar. Fast Miljöpartiet hörs inte längre, partiet ingår nu som en del av kommunledningen och så var det med den saken.

I år ställde jag vid två tillfällen frågor till kommunstyrelsens ordförande, Benny Augustsson, S. Det är så tyst ovanför Onsjö, så jag undrade hur fortsättningen kunde se ut efter det långa flygstoppet. Min tanke är att kommunen inte behöver arbeta aktivt och med nya tillskott för återkomsten av regelbundna flygturer till och från Bromma. Benny Augustsson delar inte min uppfattning. Han hänvisar framförallt till att kommunens bidrag inte alls går till kommersiella flyg. Beredskap, räddningstjänst, ambulansflyg är nyckelord i hans skriftliga svar på mina tankar.

2018/19 hade rutinen i årshjulet halkat till, då gällde det frågan i vilken utsträckning EU skulle godkänna offentliga bidrag till en kommersiell verksamhet. I början av 2019 fattades därför två beslut, ett retroaktivt för året 2018 och ett för 2019. Nu återstår bara ett möte i kommunstyrelsen och i kommunfullmäktige i december 2020, då måste väl ärendet om flygplatsbolagets ansökan om bidrag för nästa år finnas med på kallelsen?

Jag hoppas verkligen att denna ansökan då präglas av den påtagliga förändringen som har inträffat under pandemitiden. Att man i ansökan beaktar att det finns mycket som talar för att någon snabb återstart absolut inte finns att vänta, att det kanske aldrig blir som förr igen.

I riksdagen har det under hösten debatterats mycket kring ”Bromma” – Brommaflygplatsens vara eller icke vara är av avgörande betydelse för FFAB i vår delregion.

Senast igår kom nyhetsbrevet från Westander, här klimatkommentaren med rubriken ”Bromma flygplats kommer stängas utan att Arlanda byggs ut”.

Och så är den andra infallsvinkeln som kommunstyrelsens ordförande i Vänersborg betonar.

I ett interpellationssvar till mig skriver han i november 2019 om kommunens årliga bidrag på strax under en miljon: ”Dessa pengar går till basverksamheten på flygplatsen. I basverksamheten ingår att tillhandahålla en flygplats för sjuktransporter till regionens sjukhus även organtransporter, räddningstjänsten för brandbekämpningsflyg, försvarsmakten och annan verksamhet för samhällets beredskap för kriser och krig, polishelikopter, och för kommersiellt flyg.”

Den 15 juni 2020 överlämnade Trafikverket en rapport till regeringen: ”Översyn av de svenska beredskapsflygplatserna ” Uppdraget var att inventera beredskapsflygplatserna, ambulansflyget, räddningstjänsten, försvarsmaktens behov, polisväsendets behov m.m.

Trafikverket konstaterar att tio beredskapsflygplatser i Sverige behöver kompletteras med ytterligare nio regionala flygplatser.

Trollhättan, Vänersborg, Malöga, Fyrstads Flygplats – inte någonstans på 60 sidor i slutrapporten nämns vi. Vilka slutsatser bör detta leda till?

När ärendet om bidraget för 2021 dyker upp för behandling hoppas jag att kommunledningen tar sig en funderare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.