November är bättre

I gårdagens inlägg ”Inte helt som vanligt” nämnde jag min avsikt att ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande. Här först hela texten, därefter några länkar som ger bättre överblick över tidsplanen i kommunen och i Stockholm.

Fråga till kommunstyrelsens ordförande 

Senare ja – men varför oktober?

Samma dag som kommunfullmäktige möts, debatterar riksdagen regeringens ekonomiska vårproposition. Där och i fem extra ändringsbudgetar under mars och april finns mängder av beslut som direkt eller indirekt påverkar även vår kommuns ekonomi på intäktssidan. På kostnadssidan ser vi knappast längre att vi har grepp om allt som tillkommer under pågående undantagssituation.

Kommunstyrelsens ordförande fattade i slutet av mars på delegation ett föga överraskande beslut. Ekonomistaben meddelade: ”På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande har ekonomikontoret tagit fram ett förslag till reviderad tidsplan för arbetet med mål- och resursplan 2021-2023. Den nya tidsplanen innebär att kommunfullmäktige fattar beslut om mål- och resursplan 2021-2023 i oktober 2020 i stället för i juni 2020. Senareläggning beror på det osäkra läget som uppstått med anledning av Covid-19.”

Tidsplanen innebär nu att handlingen görs klar på budgetberedningens sista sammanträde och skickas sedan via MBL till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Dagen för detta sammanträde är fredag 18 september.

Bara tre dagar senare, måndag 21 september presenterar finansministern höstbudgeten, alltså regeringens förslag till riksdagen om hur det är tänkt att med början av budgetåret 2021 ”städa” bland alla tillfälliga anslag och ”återgå” till en mera normal hantering av statens finanser.

Det är ingen tvekan om att höstbudgeten kommer att påverka också vår kommun på avgörande sätt. Vi brukar få hjälp av SKR med att ta fram dugliga tolkningar och prognoser utifrån propositionen. Men allt detta sker efter att arbetet med vår budgethandling redan avslutats.

Ett stort antal kommuner har alltid valt novembermötet för beslutet kring mål- och resursplanen. I år uppskattas denna tidsplan säkerligen än mer.

Vänersborg har haft junimötet som riktpunkt och ändrar nu till oktober.

Min fråga blir därför:

När tidsplanen nu ändras, varför väljer vi inte november som slutpunkt?

Lutz Rininsland                                                             2020-04-12

Här den reviderade tidsplanen som kommunstyrelsens ordförande fastställde.

Här en länk till regeringens och riksdagens budgetarbete under en hektisk första halva av 2020 (och längre bak genom åren).

Här länken till hur det ”normalt” ser ut under ett budgetår.

Här riksdagens information om arbetet med anledning av Corona.

Slutligen riksdagens (preliminära) kalender fram till slutet av mandatperioden.

En reaktion på ”November är bättre

  1. Pingback: Osalig till max – Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.