Inte helt som vanligt

I veckan efter påsk avlöser nämnderna varandra. Innan kommunhuset sanerades, renoverades och gjordes om fanns en sammanträdeslokal som var större än alla andra. Sal 119, salen man anlitade när sessionssalen kändes för stor men ingen annan lokal ville räcka till.

Nya tider, nya namn: Gamla 119 har döpts om till ”Vänern”. Tisdag, 14 april, kallas byggnadsnämnden till ”mötesrum Vänern, bottenvåning”, onsdag är det på eftermiddag lilla miljö- och hälsoskyddsnämnden som samlas i ”Vänern (markplan)”, på kvällen samma dag är det kommunfullmäktige som sammanträder 18:00. (Kallelsen säger ”kommunhuset”, så jag vill inte utesluta att det är cafeterian som möbleras om.) Raka besked dock på torsdag, samhällsbyggnadsnämnden skall träffas i ”konferensrum Vänern, entréplan”. Kultur- och fritidsnämnden avslutar på fredag när man på eftermiddag samlas i ”kommunhusets sammanträdesrum, Vänern, entréplan”.

Kärt barn har många namn. Men varför skall alla vara där? Stora som små nämnder? Förklaringen är att alla ledamöter ska känna sig välkomna att delta.  ”Vänern” är stor!” Här finns förutsättningen för att hålla avstånd till varandra. Och skulle någon ledamot ändå inte vilja vistas i lokalen där alla andra är, så gör fullmäktiges beslut att komplettera arbetsordningen det möjligt, att ”per distans” och ”digitalt” från ett angränsande mindre rum ”ta plats” och delta i förhandlingarna.

Det som förvånar mig är att på kallelsen till tre av fyra nämnder finns en och samma punkt med på föredragningslistan:

  • Förväntade resultat 2021 (miljö- och hälsoskyddsnämnden)
  • Förslag till mål- och resursplan 2021 samt ekonomisk plan åren 2022-2023 (samhällsbyggnadsnämnden)
  • Mål- och resursplan 2021-2023 åtgärdsförslag och konsekvensanalys (Kultur- och fritidsnämnden)

Det jag tänker på är beskedet som kom i slutet på mars: ”På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande har ekonomikontoret tagit fram ett förslag till reviderad tidsplan för arbetet med mål- och resursplan 2021-2023. Se bifogat. Den nya tidsplanen innebär att kommunfullmäktige fattar beslut om mål- och resursplan 2021-2023 i oktober 2020 i stället för i juni 2020. Senareläggningen beror på det osäkra läget som uppstått med anledning av Covid-19.”

Och från den reviderade tidsplanen framgår: 30 juni – nämnderna lämnar sina budgetförslag förslagen ska vara beslutade i nämnderna.”

Därför är det nog så att nämnderna bara informeras i april, men att man fattar beslut först vid senare sammanträde. Samtliga förvaltningschefer, samtliga presidier är ju idag anvisade att gissa sig fram till vad de ekonomiska effekterna blir av kommunens ansträngning att bidra till att förhindra smittspridningen.

Själv kommer jag att ställa en fråga till kommunstyrelsens ordförande i samband med fullmäktiges möte på onsdag. Enligt anvisningarna som gäller tillfälligt, svarar kommunstyrelsens ordförande skriftligt, det blir inga anföranden eller repliker. Jag vill veta varför MRP-beslutet flyttas från juni till oktober och varför inte till november. (Jag återkommer med texten till min ”fråga” i ett senare inlägg här på bloggen.)

Men så var det en sak till, ett ärende från ovan nämnda fyra nämndmöten är av stort intresse: Kommunhusets nya sessionssal. Sista ordet är inte sagt, det här är början till en längre planeringsprocess. Finansieringen lär inte bli något lätt beslut.

En reaktion på ”Inte helt som vanligt

  1. Pingback: November är bättre – Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.