Amnesti är möjligt

5 november 2019 träffades den parlamentariska kommitté, bestående av samtliga riksdagspartier, som ska arbeta med Sveriges framtida migrationspolitik, för sitt andra möte. Nu gällde det för alla representanter att lägga fram partiernas förslag.

Vänsterpartiet lyfte frågan om amnesti för de ensamkommande ungdomar som kom med flyktingvågen 2015.

Tidningen ETC berättade: ”Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen sitter med i kommittén. Hon menar att det krävs en lösning för de ensamkommande ungdomarna. – Det är en grupp som har kommit väldigt hårt i kläm med bland annat rättsosäkra åldersbedömningar och långa handläggningstider, säger hon till Dagens ETC.

Hon menar att gruppen varit särskilt utsatta och när gymnasielagen drevs igenom var målet att ge dem ett skydd. – Det var det näst bästa vi kunde få igenom då, efter amnesti, men det har skapat kaos och slagit fel. Det är mycket svårt för dem att få stanna, i princip krävs fasta anställningar och vi vet ju hur ovanliga de är på arbetsmarknaden, säger hon.

Att regeringen skulle behöva invänta kommitténs betänkande i augusti nästa år avfärdar Christina Höj Larsen.

– Det har gått bra att fatta snabba beslut förut som stängda gränser och begränsningar i lagen. Nu kan regeringen göra det rätta och stå upp för den här gruppen, säger hon och fortsätter: – Jag tycker att det är helt uppenbart att Afghanistan är inte säkert för någon människa och internflykt är inte ett alternativ. Migrationsverket måste se över sina beslut och regeringen borde omedelbart säga upp det så kallade samarbetsavtalet med Afghanistan.”

5 november 2019 var det ingen som visste något om Covid-19. Bortsett från allt annat är det min markering ovan som blixtbelyser vad Coronaviruset har inneburit för gruppen ensamkommande.

Tidningen DN:s ledarsida ställde sig i fredags bakom kravet samtidigt som man förtydligade annat som gör situationen ohållbar: ”Ge de ensamkommande coronaamnesti”. DN hade samma dag även en artikel om situationen för ungdomar i den utsatta gruppen: ”Coronakrisen ökar pressen på ensamkommande unga”.

Redan den 31 mars hade tidningen DALA-DEMOKRATEN publicerat en insändare från ett flertal ideella organisationer. Jag uppmärksammade deras upprop här på min blogg.

Under förmiddagen samma dag höll Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson pressträff och berättade om ”Vänsterpartiets förslag med anledning av coronakrisen”. Jag skrev omedelbart till particentralen och berättade om min förvåning och besvikelse över att amnestikravet inte fanns med i sammanställningen. Jag fick beskedet att man tittar på konkreta förslag om hur man kan lyfta frågorna ytterligare. Christina Höj Larsen besvarade också mitt mail – hennes artikel publiceras i början av denna vecka.

Amnestifrågan berör oss lokalt här i Vänersborg. I Vänerparken skulle nästan hundra ungdomar från Vänersborg och Trollhättan finnas på skolbänken, men all vuxenutbildning, alla gymnasiala kurser bedrivs idag på distans. Vad detta innebär för gruppen ensamkommande är lätt att inse – det är långt ifrån en optimal förutsättning att komma framåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.