Bostadslös eller gick det att lösa ?

Inför fullmäktige 12 februari riktar jag en interpellationsfråga till socialnämndens ordförande, Dan Nyberg.

Det blir andra gången hela fullmäktige får veta hur annorlunda livet kan vara för en grupp ungdomar i Vänersborg. Det handlar om ensamkommande ungdomar som under gymnasielagens villkor kämpar för att kunna kvalificera sig för chansen att beviljas uppehållstillstånd.

Redan i november besvarade Dan Nyberg min första interpellation. I ett senare inlägg här på bloggen berättade jag att kommunen ansökt om medel hos länsstyrelsen.

I den nu aktuella interpellationen hänvisar jag till en skrift som Röda Korset nyss publicerade. Där finns fyra rekommendationer som riktar sig till kommunerna. Och det är dessa rekommendationer som jag ber Dan Nyberg att kommentera, så att vi får veta hur det ser just nu i Vänersborg.

—————————————–

Interpellation till socialnämndens ordförande

Har kommunen lyckats undvika de värsta scenarierna?

Vid fullmäktiges möte i november 2019 belyste vi i en interpellationsdebatt situationen för över hundra ungdomar som befinner sig i vår kommun under gymnasielagens villkor.

Genom ett överraskande besked från Migrationsverket uppstod hotbilden att ungdomarna med mycket kort varsel skulle stå helt utan bostad. Socialnämndens ordförande och kommunstyrelsens ordförande försäkrade att allt skulle göras för att förhindra det som var att befara.

Sedan november har mycket skett. Uppenbarligen har kommunen med hög prioritet sökt att bidra till en godtagbar lösning.

I dagarna har Svenska Röda Korset publicerat en rapport med titeln ”MITT LIV RÄKNAS – Den humanitära situationen för ensamkommande unga”.

Undersökningen berättar om hela bilden. Det är inte endast bostadssituationen som ter sig ganska hopplös. I flera kapitel beskrivs hur motsägelsefulla lagtexter påverkar möjligheten negativt till för alla berörda att samverka på ett optimalt sätt.

Rapporten uttalar också rekommendationer. När jag citerar dessa som riktas till ”kommunal nivå” så är min förhoppning att socialnämndens ordförande uppfattar dessa fyra rekommendationer som min interpellationsfråga:

Hur har vi kunnat leva upp till dessa rekommendationer?

  • Möjliggör för ensamkommande barn att stanna kvar i kommunen efter 18-årsdagen
  • Säkra boendeplatser för ungdomar som befinner sig i kommunen med uppehållstillstånd för studier
  • Säkerställ att särskilt hänsynstagande tas i beslutsfattande som rör barn och unga i kommunen och anpassas efter den unges situation och behov
  • Samverka med civilsamhället för att skapa bättre förutsättningar för målgruppen, bland annat genom att säkerställa att de har tillgång till grundläggande humanitära behov

Min fråga är således ett önskemål att kommunfullmäktige kan få en bild av hur det ser ut just nu för dessa ungdomar som finns i vår kommun.

Lutz Rininsland                                                             2020-02-02

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.