”Komvux måste bli ett kraftfullare verktyg”

Dagens Nyheter publicerade en debattartikel av utbildningsministern Anna Ekström: ”Komvux ändras för att stärka integration och kompetens”. Pressmeddelandet på regeringens hemsida innehåller samma budskap, rubriken där är: ”Utvecklat komvux ska stärka kompetensförsörjningen”.

Jag studsade ​till​ över den inledande meningen: ”​Nu har regeringen fattat beslut om förslag till ny lagstiftning för att stärka den kommunala vuxenutbildningen (komvux).” I ärendeförteckningen för regeringens sammanträde såg jag varken i vecka 4 eller i denna vecka 5 att ärendet varit uppe.

Hur som helst, bitarna faller ändå på plats och själva texten till lagrådsremissen dök upp senare på dagen.

Det finns ​ju ​två punkter att utgå ifrån. I botten ligger en statlig utredning som under remissbehandlingen fick ett övervägande positivt gensvar. Det handlar om utredningen ”En andra och en annan chans – ett komvux i tiden”. Anna Ekström tog emot resultatet i augusti 2018.
Den andra punkten att utgå ifrån finns i 73-punkter-januariöverenskommelsen. Det handlar om punkt 14: ”​Möjligheterna till omställning förstärks och arbetsgivarnas behov av arbetskraft med rätt utbildning förbättras. Kunskapslyftet byggs ut, inklusive högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning. Möjligheten att vidareutbilda sig eller omskola sig högre upp i åldrarna utökas. Ge mer generösa villkor för detta inom studiemedelssystemet. (Senast från BP21) Utvecklingstid i upp till ett år införs (från BP20) för att möjliggöra kompetensutveckling hos den enskilde.

Det finns två sätt att ta ställning till januariöverenskommelsen. Ser man på helheten, ser man på vem som har vunnit, vem som har förlorat, så finns väl snart ingen längre som ser överenskommelsen som en vinstlott. Granskar man enskilda punkter så finns i punkt 14 ​och ​även i ett antal andra punkter finfina tankar. De fyra första ​meningarna​ i punkt 14 återfinns nu i skissen till lagrådsremissen:

● Det måste vara rätt att betona kompetensförsörjningen till arbetslivet sida vid sida med individuella önskemål om utbildningar

● Ett annat, ett ​mer ​flexibelt sätt att rangordna eventuella köer vid antagningen

Vid sidan om regeringens lagrådsremiss har det också kommit andra förslag i Ekströms debattartikel och i pressmeddelandet:

● Statens finansiering ökar – t ex för platser på yrkesvux går förslaget från dagens 50:50 till kostnadstäckning med 30% från kommunen och 70% från staten

● Stimulans och förstärkning till utbildningar där yrkesutbildningen kombineras med språkutbildning för nyanlända

Hur var det nu med den femte meningen under punkt 14: ”​Utvecklingstid i upp till ett år införs (från BP20) för att möjliggöra kompetensutveckling hos den enskilde.”

Den som visste. ”Utvecklingstid” är ett annat ord för ”friåret”, Miljöpartiets hjärtefråga. Som inte många längre tror har en chans att få stöd.

Fortfarande är striden inte ​avgjord ​vilket förslag som vinner gehör i riksdagen i en omröstning. Å ena sidan finns ett förslag om en extra ändringsbudget ganska omgående med 7,5 miljarder till välfärden, där Vänsterpartiet står bakom. Å andra sidan finns uttalanden från fyra partier bakom januariöverenskommelsen, att vårbudgeten 2020 ska innehålla en utökning med 5 miljarder. Men regeringen kan komma att skriva in större belopp, regeringen kan också komma att förlika sig med att lägga ett förslag tidigare.

Kunskapsförbundets direktion möts på tisdag 4 februari, det borde finnas någon minut att få utbyta tankar vad dagens besked från regeringen innebär för vuxenutbildningen i Vänersborg och Trollhättan. Fredag 7 februari träffas kommunalråden från våra två kommuner med direktionens presidium i ägarsamrådet. Där borde man också delge varandra vilka preliminära slutsatser man vill dra av Anna Ekströms och regeringens utspel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.