Lyssnar statsrådet? Förstår han?

Morgan Johansson är statsråd, justitie- och migrationsminister. Det går knappt en dag som Morgan Johansson, justitieministern, inte syns i mediernas rapporter. Han får mängder av frågor och han ger många och utförliga svar.

Inte lika många frågor ställs till migrationsministern. svaren är då korta, rakt på sak. För det mesta ett ”nej”, ett ”inte” och allt som oftast uteblir svar.

Igår återgavs på riksdagens hemsida en skriftlig fråga från Ann-Sofie Alm. Hon företräder Moderaterna och hon valdes in 2018 på ett mandat från Västra Götalands norra valdistrikt. Säkerligen uppmärksammade hon två interpellationer i Vänersborgs kommunfullmäktige förra onsdagen. I vart fall hänvisar hon uttryckligen till Vänersborg.

Riksdagsförvaltningen noterar att statsrådets svar skall avlämnas senast onsdag nästa vecka. Något svar blir det nog, det finns regler.

Här kort några länkar som visar vad som hittills har frågats och vilka besked som har givits.

19 oktober visade jag här i bloggen ”Ett debattinlägg och en skrivelse” att Morgan Johansson avfärdade SKLs ordförande Anders Knape med ett SMS med texten: ”Lagen gäller och det är inte aktuell med en översyn..

Några dagar senare diariefördes en skrivelse från Vänersborgs kommun till Morgan Johansson.

Mina två interpellationer, den första till kommunstyrelsens ordförande Benny Augustsson och den andra till socialnämndens ordförande Dan Nyberg, finns att läsa på bloggen. Frågorna ställde jag med anledning av den nämnda skrivelsen – och med beskedet att något svar på brevet inte inkommit.

Jag fick skriftlig svar från Dan Nyberg och Benny Augustsson. Debatten i fullmäktige upplevde jag som klargörande, jag hade verkligen anledning att tacka båda. Debatten kan avlussnas i efterhand (punkt 18 och 19).

I onsdags hade inget svar från migrationsministern kommit. I webbdiariet ser jag inte heller någon notering om att det har kommit därefter.

I debatten i fullmäktige läste jag upp beskedet från Morgan Johansson till Vänsterpartiets riksdagsledamot Christina Höj Larsen. Ett kort svar, ett rakt besked. Återigen ”lagen gäller”.

Nu måste någon lösning tas fram. Det är rena chicken-race som pågår. Och unga människor som flydde till Sverige i hopp om förståelse, i hopp om att få asyl och kunna bygga sig en framtid, är som brickor på ett spelbräde. Frivilliga från Röda Korset, Rädda barnen och kyrkan sliter för att det inte ska sluta med tragedi.

I detta sammanhang är det av underordnad betydelse att två ledande socialdemokrater i Vänersborg måste ställa sig frågan: Vad håller den socialdemokratiska regeringen egentligen på med?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.