Kan du inte säga ja eller nej?

Agenda redaktionen tycks ha utlyst en tävling: Vem kan hitta på den tuffaste frågan som det inte går att svara på? Bra! Den ska vi ställa när vi är i direktsändning.

En gång är det Anders Holmberg, sedan Anna Hedenmo. Först Stefan Löfven och nu Eva Nordmark.

Ser man hela inslaget, så förstår man mycket väl att utfrågaren ställer sig dum. Hela bakgrunden, alla fakta och händelser beskrivs bra, ett svar på frågan ”svart eller vitt” är simpel nonsens.

Så mycket om sena söndagskvällen framför TV-skärmen.

Det var lite mindre publik sent på fredag eftermiddag när samma arbetsmarknadsminister Eva Nordmark debatterade med riksdagsledamot Ali Esbati, Vänsterpartiets arbetsmarknadspolitisk talesperson. Ali Esbatis interpellation ställde två frågor:

  1. Avser ministern att redovisa någon bedömning av de merkostnader som situationen på Arbetsförmedlingen redan har åsamkat kommunerna genom minskad service, närvaro och förutsägbarhet?
  2. Avser regeringen att återkomma med budgetkompensation till kommunerna för dessa merkostnader och de merkostnader som kan väntas framöver i och med Arbetsförmedlingens avveckling?

Nog är det bra att få höra att det pågår ett intensivt arbete med att hitta en väg framåt. Eller är det så att ministern och regeringen bara letar efter en utväg?

Vänsterpartiets ledning analyserar beskeden. Det gäller också vad Eva Nordmark framförde när hon vid en pressträff dagen innan, 28 november, visade dessa bilder.

En central punkt är rapporten som regeringen uppdrog åt arbetsförmedlingen att sammanställa.  Det underlaget kan man lugnt hänvisa till när man vill använda sig av begreppet ”kaosreformen”.

Vänsterpartiets kritik av allt som sattes igång genom punkt 18 i den politiska överenskommelsen mellan regeringen och C och L stannar inte där. Det blev mycket tydligt när DN igår publicerade en debattartikel av Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt: ”En haverikommission måste se över marknadsexperimenten”.

Här hemma i Vänersborg borde kommunstyrelsens ordförande och socialnämndens ordförande veta hur turerna går. Men jag tvivlar. Interpellationsdebatten vid fullmäktige för en vecka sedan i ett annat aktuellt ärende visade att enskilda ledamöter, när de bryr sig, har minst lika goda kunskaper som kommunledningen.

Det sista halva året har jag skrivit inlägg här på bloggen vid åtskilliga tillfällen. [Sök på min blogg med ordet ”arbetsförmedling”.] Bland annat berättade jag redan i april om interpellationsdebatten i april med socialnämndens ordförande: ”Hur påverkas socialnämndens verksamhet?”.

Utan tvekan, de närmaste veckorna borde bilden klarna om i vilken riktning utvecklingen eller avvecklingen fortskrider.

En reaktion på ”Kan du inte säga ja eller nej?

  1. Pingback: Vad vet vi om framtiden för arbetsförmedlingen i Vänersborg? | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.