Somliga minskar, andra har tillväxt

Dagens Nyheter berättade idag med rubriken ”Över 100 kommuner tappar invånare – kvar blir ödehusen” om förändrat invånarantal i Sveriges 290 kommuner (i procent) mellan 1988 och 2018.

Vänersborg samarbetar med 13 andra kommuner i delregionen FYRBODAL i Västra Götaland. Jag skulle tro att många inte har en aning om på vilka områden och i vilka projekt samarbetet sker. [Det finns anledning att jag återkommer längre fram till vad Fyrbodal är och på vilket sätt man samarbetar.]

Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg är tre större kommuner i Fyrbodal. Andra är avsevärt mindre. Men det är självfallet av intresse att även veta hur befolkningsförändringen ser ut i dessa 14 kommuner. En kommun med en stor minskning av antalet invånare har en annan infallsvinkel än kommunerna med stor tillväxt.

I Sotenäs (- 4.0), Munkedal (- 3.8) och Lysekil (- 2.4) i i väst och i hela Dalsland minskar befolkningsantalet (Färgelanda – 11.8, Mellerud – 10.5, Dals-Ed – 10.4, Bengtsfors – 16.8 och Åmål – 3.1).

Orust nära Göteborg ökar med + 12.1, Strömstad och Tanum i norr även så med hela + 26.7 resp + 10.5.

Och befolkningstal har under dessa trettio år sedan 1988 ökat i samtliga av de tre större kommunerna, mest i Uddevalla med + 21.0, i Trollhättan med +16.8 och här i Vänersborg med + 9.0.

Minskningen medför stora omställningsproblem. Men även en  stor förändring med snabb tillväxt för med sig en rad tuffa uppgifter som omgående måste lösas.

Är lagom bäst? Sotenäs, Munkedal, Åmål och kanske även Vänersborg borde kunna svara på frågan.

En reaktion på ”Somliga minskar, andra har tillväxt

  1. Pingback: Fyrbodal ännu en gång | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.