Vidare på listan – nu ”bostäder”

Det fina med att samla information på en och samma plattform är att risken för att glömma minimeras. Funktionen ”Påminnelse” på min iPad uppskattar jag mycket. Där samlar jag under olika rubriker anteckningar av typen ”2do”,

Närmast på listan ”Kommunpolitik” står ”Bostäder”. Varför?

  • ”Alla” säger sig ”veta” att det saknas mängder med bostäder i Vänersborg. År det så? Vilken typ av bostad? Vilka grupper saknar bostad?
  • Irritation över att kommunens arbete med ”stora” planområden inte går framåt, jag syftar på Skaven/Öxnered och på Onsjö södra.
  • Att förvaltningen och politiken fortsätter att plottra med pyttesmå områden. Då kommer berättigade protester och det uppstår kontroverser kring ”kommunens prestigeprojekt”.

Som alltid gäller det att sammanställa underlaget. Jag tycker det är bättre att göra det själv istället för att vänta på förvaltningens handlingar när nästa ”bostadsärende” kommer till kommunfullmäktige.

Här i kommunen finns ett dokument som passerade kommunfullmäktige i juni 2017: ”Bostadsförsörjningsprogram 2017-2022”. Det finns lagstiftning om att varje kommun en gång varje mandatperiod skall förnya riktlinjerna för bostadsförsörjningen. Att så inte alltid varit i Vänersborg, beskrev jag i ett inlägg på Vänsterpartiets lokala hemsida i ett inlägg i mars 2017: ”Japp! Nu! Äntligen!” 

Nästa år inleds nog arbetet med att förbereda ett nytt dokument, som jag gissar kommer att ligga på fullmäktiges bord 2021. Under tiden berörs frågan om bostadsförsörjningen i flera handlingar. Varje år tas i juni ett beslut om budgeten för nästkommande år. Underlaget innehåller en omvärldsanalys som också riktar ljuset på lokala förhållanden. Dessutom är det alltid i samhällsbyggnadsnämndens del i avsnittet ”Investerings- och exploateringsbudget” där aktuella uppgifter finns.

I april varje år kommer bokslutet för det gångna året, där ser man ”hur det blev” med byggplaner som fastställdes 22 månader tidigare.

När kommunens helägda bolag lägger fram sina årsredovisningar, så erbjuder underlaget från ”Vänersborgsbostäder” en finfin beskrivning hur situationen ter sig för allmännyttans hyresbostäder.

I en kommun som Vänersborg med den enormt stora arbetspendlingen in och ut är självfallet regionala översikter värdefulla. Länsstyrelsen i Västra Götaland presenterar varje år i juni en ”Bostadsmarknadsanalys”. En titt på innehållet gör klart att här finns relevant information:

  • Förutsättningar för och framtida behov av bostadsbyggande
  • Bostadsbyggandet i Västra Götalands län
  • Konsekvenser av en allt tuffare bostadsmarknad
  • Riktlinjer för bostadsförsörjning och mellankommunal samverkan

Men även på nationell nivå finns en värdefull skrift. Myndigheten Boverket publicerar årligen ”Bostadsmarknadsenkäten” som är ”en sammanställning av de texter som publicerats på boverket.se”. [Föredömligt att det finns länkar till alla texter.] Även Boverkets digitala handbok är en värdefull informationskälla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.