Behöver rekapitulera…

Även som pensionär har man semester, fattas bara annat. Brodern i München fyllde 80 och vi uppvaktade honom. Härliga dagar, fast det där med den extrema hettan var inte ett skvatt rolig. Jag som trodde mig ha en bra kondition, jag tappade all ork under några dagar.

Nu hemma igen och jag försöker komma ikapp mig själv. I Vänersborg tycks politiken ske under ytan, utåt syns och hörs inget alls. Bläddrar jag i webbdiariet är det inte heller mycket som verkar intressant, mest rutinärenden i alla förvaltningar.

Lokaltidningen TTELA granskar den kommunala ekonomin, turen har inte kommit till Vänersborg än. Reportaget om Trollhättans ekonomi fick rubriken; ”Så ska kommunen komma underfund med ekonomin”. Där gäller att budgetbeslutet för 2020 fattas först i november. Kommunalrådet Paul Åkerlund, S, fick frågan: ”Skatten, höja den? Annars, hur ska ni få in pengar?” och svaret blev:  ”Man kan aldrig utesluta skattehöjning men det är ingenting som vi resonerar om för stunden. Men i september och oktober, när den nationella budgeten är lagd, kan vi säga mer om framtiden.”

Stig Bertilsson, M, är inte längre bosatt i Vänersborg. Han har blivit kommunstyrelsens ordförande i Bengtsfors och SVT berättar på den lokala sidan att han har skrivit ett långt brev till regeringen. Inslaget fick rubriken: ”Kommunen går mot konkurs”.

Vänersborg beslutade om budgeten för 2020 redan vid fullmäktiges möte 19 juni. Sex partier gjorde gemensam sak och avslog alla tankar på att förstärka intäktssidan. Ingenting tyder på att en förändring av kommunalskatten sätts på dagordningen senare under hösten.

Det är därför jag tar det som en angelägen läxa att ännu en gång studera vad majoritetens beslut egentligen innebär. Det är flera verksamheter som drabbas, det finns inget annat ord som kan beskriva läget.

Här socialnämnden. Budgetbeslutet innehåller följande: ”Kommunfullmäktige fastställer socialnämndens budgetram 2020 till 970 344 tkr. Socialnämnden tillförs 1100 tkr för att säkerställa fortsatt drift av familjecentralen Sirius. Nämnden tillförs 1000 tkr för Fisketorget.”

Men i dokumentet konstaterar fullmäktige också: ”Socialnämndens budgetförslag ligger inom ram. Förvaltningen beräknar ett behov utöver ram till 44 600 tkr och anger åtgärder med konsekvensbeskrivningar för motsvarande summa.

Med andra ord, socialförvaltningen och socialnämnden får under hösten fatta en rad beslut om åtgärder som motsvarar den uteblivna kostnadstäckningen om 42,5 mkr.

Därför känns det rätt att på nytt studera vad förvaltningen och nämnden hade skrivit ner för att göra fullmäktiges ledamöter uppmärksamma på konsekvenserna. Här hela underlaget. Som fullmäktiges ledamöter fick läsa innan beslutet togs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.