Lek med ord

Det finns vissa ord jag kan hänga upp mig på.

UTMANING eller KRAV.

Det första ordet för att det används för ofta, det andra för att ingen tycks vilja använda det.

Jag talar om kommunfullmäktige, om sammanträdet 19 juni, om ärendet Mål- och resursplan 2020-2022.

Tyvärr är ju möten i Vänersborg inte lika tillgängliga som i de flesta andra kommuner. Där spelas inte bara en ljudfil in samtidigt som sammanträdet direktsänds i radion. Istället direktsänds debatterna på webb-TV och i efterhand läggs avsnitt för avsnitt ut på hemsidan.

Jag arkiverar ljudfilerna sedan fem, sex år tillbaka. Och visst har det underlättat för att i efterhand bättre förstå hur debatten gick och vad som egentligen menas med att ett beslut formulerades på ett sätt och inte på ett annat.

Nu till mina två ord i budgetdebatten. Det var en lång debatt, det var många talare framme som ville motivera varför deras förslag var det bästa. Många talade, några hade längre anföranden, många andra ville bara ”ställa sig bakom” majoritetens förslag. Detta förslag som kom till i sista stund, ett förslag där 35 ledamöter från S, M, C, L, KD och MP hade enats.

Nästan utan undantag fanns ordet ”utmaning” med i alla manuskript och stolpar. Alla såg att det fanns ett behov av att vara ödmjuk, att lägga in den lilla brasklappen att visst kommer det att vålla bekymmer eller bli ett problem för förvaltningarna.

Själv använder jag ordet utmaning när jag riktar det mot mig själv. Vad är det jag har framför mig, vad är som jag behöver prestera för att nå målet.

Men när jag lyssnar på alla som använder mantrat i debatten, så låter det skevt. ”Jag är förtroendevald, det är vi politiker som styr. Jag förstår att det blir tufft, jag hör att ni säger det inte går. Men det ankommer på mig som representant för majoriteten att ställa krav, det är det här det gäller, det är detta och inte mer som vi ställer till ert förfogande.” Det ankommer på förvaltningen, det ankommer på verksamheten att leverera i enlighet med våra förväntningar. ”Att det blir svårt vet jag, jag kan upprepa att jag ser att det är en utmaning.

Nej, det var inga citat från inspelningen, men det är så här det lät, igen och igen.

Nu är det semestertider, det syns i kommunens diarium att inget händer. Juli månad ut och en bit in i augusti. Men sedan ska nämnderna få sina underlag. Det återstår nämligen flera viktiga pusselbitar. Dels ska bokslutet efter andra tertialet skrivas, alltså för tiden januari – augusti 2019. När ett underskott för helåret väntas, brukar nämnderna enas om en begäran om tillägg för löpande år. Och så ska detaljbudgeten 2020 göras för alla förvaltningar.

Finns det redan då ett underliggande underskott så blir det dubbla krav att hantera för kommande år. Nu tillkommer det nya budgetbeslutets snåla budskap. Och just då blir det spännande. Ett större antal förtroendevalda som i fullmäktige såg ”utmaningar” för våra nämnder har också en plats i någon nämnd. Nu är det inte längre utmaningar som ska hanteras, nu är det fullmäktiges krav som gäller. Fast det ordet användes inte den 19 juni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.