Vad blir kommunens svar?

För en vecka sedan ställde jag en fråga: Gjorde jag rätt i kunskapsförbundet?

Jag berättade också om situationen för ungdomar som befinner sig i Vänersborg, som vill få en utbildningsplats, som behöver en utbildningsplats, som måste ha en plats i vuxenutbildningen – i annat fall går de miste om den lilla, lilla chansen att kunna få beviljat en ansökan om uppehållstillstånd i Sverige.

Mitt yrkande var enkelt: ”Direktionen ger uppdrag att sökande som med stöd av gymnasielagen söker till Kunskapsförbundet Väst skall beviljas en utbildningsplats.

Jag blev ensam om mitt yrkande, de andra tolv ledamöterna fastnade för en annan text: ”Ge förbundsdirektören i uppdrag att skyndsam ta fram en skrivelse med prognos samt konsekvenser i fall resurser inte medges för att ta emot gymnasielagselever. I avvaktan på besked från kommunerna tas inga ytterligare gymnasielagselever in.”

Det blev en överraskning. Igår skickades ett ”Ordförandebeslut angående gymnasielagseleverna” ut för direktionens kännedom. Skrivelsen har redan sänts till förbundets medlemskommuner Trollhättan och Vänersborg.

Jag tackar presidiet och i synnerhet ordföranden, Maud Bengtsson, för den snabba hanteringen och den mycket klargörande texten.

Återstår att se vem i Vänersborg som tar emot skrivelsen, vem som vill hantera framställningen och när det ger resultat.

Jag förstår att det är många som önskar att följa frågan, många frivilligarbetare i våra ideella organisationer, Röda Korset, Rädda Barnen, kyrkan är oerhört aktiva och ger mycket av sin tid. Därför länkar jag också till två dokument som berättar mer om alla pusselbitar som behöver komma på plats för att det ska bli den positiva lösning som lagen är avsedd att leda till:

Ny möjlighet till uppehållstillstånd och andra juridiska frågor – vi rätar ut frågetecken 

Ny möjlighet till uppehållstillstånd – några frågor och svar om regelverket, kommunens skyldigheter och statlig ersättning m.m.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.