Finns någon väg ut?

Varför gick det fel? Fanns inte någon möjlighet att undvika att hamna i en rävsax?

Självfallet finns det, men då måste man försöka att samtala i god tid. Då skulle det funnits tillfälle att komma ihåg tidigare felbedömningar.

Här en länk till Vänsterpartiet Vänersborgs lokala hemsida 2 maj 2016. (Jag ansvarade för alla texter på denna hemsida under tio år. Nu visas inte längre aktuella texter där utan man måste söka sig till tre bloggar som tre av partiets ledamöter i fullmäktige skriver: karvling.com, jamesbucci.wordpress.com och rininsland.blogg för att veta var och hur vi är aktiva.)

Då, i maj 2016, beslutade förbundets direktion att det estetiska programmets musikinriktning skulle flyttas från Vänersborg för att endast erbjudas i Trollhättan.

Vi var då fyra ledamöter från Vänersborg som röstade emot förslaget. Vilka, framgår av omröstningslistan som finns tillsammans med min skriftliga reservation.

Beslutet från 2016 förde mycket oro och oreda med sig – här en redovisning från juli 2016 från hemsidan för Vänsterpartiet Vänersborg.

Senare blev det en öppning för de tre socialdemokrater från Vänersborg, som hade röstat för nedläggningen, att medverka till att det åter blev fritt fram för att söka musik-estet på Birger Sjöberggymnasiet.

2019 informerade förbundsledningen mycket tidigt kommunalråden i Trollhättan och i Vänersborg om den dystra ekonomiska bilden. Bidragen från medlemskommunerna räcker inte till för att finansiera verksamheten ”gymnasieutbildningen”.

Paul Åkerlund, ordförande i kommunstyrelsen i Trollhättan, är alltid med på samtliga sammanträden, så även när ”ägarsamrådet” träffades i februari och i maj. Åkerlund ”kan det där” och hans besked blev ”nej, inga tillägg, ni får reda upp det hela”.

Någon i Trollhättan visade dock gott omdöme. När kommunfullmäktige i slutet på maj följde upp Paul Åkerlunds avvisande inställning, så fanns en sista mening med i beslutet med denna lydelse: ”KFV har att vidta nödvändiga åtgärder för att minska det prognostiserade underskottet, samt föra upp frågan om förbundets ekonomiska läge till förnyade överläggningar vid ägarsamråd utifrån förbundets delårsrapport per augusti 2019.”

Ett halmstrå? Ett andra delårsbokslut brukar finnas framme i direktionen 10 september eller senast 15 oktober, medlemskommunerna kan behandla underlaget i oktober.

I Vänersborg blev det inget beslut, frågan om tillägg återremitterades till kommunstyrelsen som har först sammanträdet efter sommarpausen 4 september, därefter återkommer ärendet i fullmäktige antingen redan 18 september eller senast 23 oktober.

Hur mycket som då redan har hunnits med när det gäller det nu aktuella beslut, nämligen att avveckla dessa gymnasieprogram, det återstår att se.

Så även om nu ”alla andra” ångrar sig, om fullmäktige beviljar tillägg och direktionen upphäver sitt beslut, så har skadan redan skett.

Personligen känner jag en stor besvikelse: Min partikamrat Stefan Kärvling och jag stred från talarstolen i fullmäktige, vi var framme ett flertal gånger, vi använde många minuter för att berätta vad som var på gång att ske om inte beslutet blev att bevilja sökt tillägg. Men det har inte framkommit, bilden är att ”alla är dumma”.

Samma sak – inte någonstans nämns att det var tolv representanter i direktionen som står bakom det hemska beslutet och att den trettonde yrkade på avslag. Det kommer först att framgå av protokollet – ett protokoll som justeras nästa vecka måndag 8 juli.

Och om jag nu har missuppfattat något, så kommer det att stå att dessa tolv har lämnat en och samma anteckning till protokollet: ”Under rådande ekonomiska förutsättningar där våra respektive ägarkommuner ej tillskjutit de medel som behövs för fortsatt drift anser vi detta vara enda möjliga utväg att göra dessa nedskärningar. Då vi ej klarar detta inom befintlig ram.” Flertalet av dessa ”tolv” har tidigare ”i respektive ägarkommun” ställt sig bakom beslutet ”att ej tillskjuta de medel som behövs”.

3 reaktioner på ”Finns någon väg ut?

 1. karin194

  Varför släppte V fram regeringen Löven. Vi har hamnat i total ”skugga” och ingen lyssnar längre på oss. Var är Jonas anteckningar som han höll så hemliga inför regeringsbildningen. Har alltid röstat på V , men nu är det snart slut. Förklara för mig hur vi kunde stödja den nuvarande regeringen. Kom inte med att en moderatledd regering är alternativet. Det kanske inte är sämre. Dom har ju aldrig talat om att avskaffa värnskatten. Det gör sossarna nu med Jonas goda minne.

  Gilla

 2. Jag respekterar dina frågor. Det du skriver återkommer ofta som kritiska kommentarer till Vänsterpartiets agerande. Jag vill dock bemöta dig.

  Varför släppte V fram regeringen Löven?
  Vänsterpartiet hade att välja mellan att trycka ”gul” eller ”rött” när talmannen sade ”klar för omröstning”. Innan dess hade ställningstagandet diskuterats intensiv på många håll. Ett tag lutade det åt ”nej”, men till slut bestämde sig partiets ledning och riksdagsgruppen att avstå. Min gissning är att det rörde sig någonstans mellan 55/60 för att avstå och 45/40 att trycka nej-knappen. Jag vet vad som sagts utåt, jag vet en del vad som har sagts internt, det är inga hemligheter. Jag själv frågar mig om inte alternativet extraval skulle ha varit ett bättre alternativ. Men ett sådant beslut låg inte framme, vi hade inte möjlighet att kräva detta.

  Vi har hamnat i total ”skugga” och ingen lyssnar längre på oss.
  Här accepterar jag inte din beskrivning. Kom inte och säg att riksdagens ledamöter och utskottens representanter inte lyssnar på Ulla Andersson i finansfrågor, på Jens Holm i trafikutskottet och i miljödebatten, på Christina Höj Larsen i asyldebatten och i socialförsäkringsutskottet. Daniel Riazat för partiets linje i utbildningsfrågor, Ali Esbati är en aktad debattör på arbetsmarknadspolitiska områden.
  Kom inte och säg att kommunfullmäktige inte lyssnar när Stefan Kärvling eller jag är i talarstolen, när James Bucci tar ställning för partiet i kommunstyrelsen. Sedan har du rätt när, både på riks och lokal nivå, du menar att det inte blir som vi vill.

  Var är Jonas anteckningar som han höll så hemliga inför regeringsbildningen.
  Det vet jag inte, men ärligt talat, jag hade också gärna velat se dessa.

  Har alltid röstat på V, men nu är det snart slut.
  Det ser för stunden inte så ut att det finns tillfälle inom en snar framtid. Det lutar åt september 2022.

  Förklara för mig hur vi kunde stödja den nuvarande regeringen.
  Jag avstår. Jag kan inte se att du har rätt när du skriver att Vänsterpartiet stödjer nuvarande regeringen.

  Kom inte med att en moderatledd regering är alternativet.
  Huvudargumentet var inte ”moderatledd”, det gällde att en moderat regering i samtliga viktiga frågor var uppbunden till att försäkra sig om stödet från SD.

  Det kanske inte är sämre.
  Menar du verkligen detta?

  Dom har ju aldrig talat om att avskaffa värnskatten.
  Din poäng är bra – själv har jag inte fått någon förklaring hur detta kunde glömmas i i högerns plattform.

  Det gör sossarna nu med Jonas goda minne.
  Här tvivlar jag om jag kan ta dig på allvar. Ett PM ”Avskaffad övre skiktgräns för statlig inkomstskatt (s.k värnskatt) är ute på remiss fram till 9 augusti. Sedan läggs en proposition och partierna skriver sina motioner. När Vänsterpartiets motion finns och du har sett den undrar jag om du verkligen upprepar ”med Jonas goda minne”.

  Men tack för din kommentar. Jag ser att du också passade på att anteckna dig för att få veta när jag publicerar ett nytt inlägg på min blogg (prenumeration). Jag välkomnar dig som en läsare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.