Gjorde jag rätt i Kunskapsförbundet?

Två omröstningar i dag under ett utdraget möte med direktionen i Kunskapsförbundet  Väst (KFV) – två gånger var jag ensam mot ”alla andra”.

Gymnasieutbildningar och vuxenutbildning ordnas för Trollhättan och Vänersborg av Kunskapsförbundet, finansieringen sker från båda medlemskommunerna.

KFV hade med utförliga motiveringar begärt tilläggsanslag för gymnasieutbildningen. Trollhättans kommunfullmäktige avslog begäran i slutet på maj, Vänersborg sade för en vecka sedan varken ja eller nej utan återremitterade ärendet till kommunstyrelsen.

KFV hade med tydliga beskrivningar berättat om behovet av tillägg för vuxenutbildningen. Det finns uppdrag från kommunerna till förbundet hur många platser som skall ordnas. Nu finns det fler sökande än det antalet som framkommer i uppdragsavtalet. Sökande, som hänvisar till att det handlar om en rättighetslagstiftning som säger att söker man, så skall man erbjudas en utbildningsplats. Igår sade fullmäktige i Trollhättan ”nej, det blir inget, det finns inga pengar”, efter sommaren skall Vänersborg ta ställning.

Mot den bakgrunden hade direktionen i förbundet att idag behandla två frågor. I direktionen sitter sju ledamöter och sju ersättare från vardera medlemskommun. Alla företrädare i direktionen har också en plats i respektive fullmäktige, det är villkoret. Alla sitter så att säga på två stolar.

Den första frågan gällde sökande som befinner sig i en utdragen asylansökningsprocess. Frågan gällde tolkningen av Gymnasielagen. Den kom till för att något mildra de oerhört tuffa bestämmelser som gäller sedan Sverige bestämde sig för tillfälliga uppehållstillstånd istället för permanenta tillstånd, Det finns ungdomar med ett boende på Restad som är i utbildning. Förbundet skickade en räkning till Vänersborgs kommun. Reaktionen från kommunen förvånade och ställde till ett mindre kaos för direktionen.

Vänersborgs kommun reagerade på framställningen med en hänvisning till att kommunen inte hade beslutat att ungdomarna fick gå utbildningen. Förbundet borde skicka in en prognos, den skulle i vederbörlig ordning behandlas och efter beslut i kommunstyrelsen skulle besked ges. Slutsatsen i förbundet blev: Utan besked om att utbildningen finansieras av kommunen sätter vi stopp nu, inga fler ansökningar om en utbildningsplats beviljas.

Är man inte i utbildning kan man inte behandlas som någon asylsökande ”under gymnasielagen”. Jag yrkade därför: ”Direktionen ger uppdrag att sökande som med stöd av gymnasielagen söker till Kunskapsförbundet Väst skall beviljas en utbildningsplats.” Det fanns ett annat förslag som jag i en något virrig beslutsprocess inte lyckades notera, men i stort gick det ut på att det skulle utredas ”vad som egentligen gäller”, vill säga, vem ska egentligen betala, vem ska egentligen besluta, vem har rätt att göra vad. [Jag kompletterar min blogg när jag får den korrekta formuleringen.]

Omröstningen slutade 1 mot 12.

Den andra frågan gällde ytterligare ett steg i försöket att anpassa förbundets verksamhet till kommunernas besked att inga tillägg beviljas nu eller kan förväntas längre fram. Det finns redan besparingar motsvarande 53 miljoner, men dagens förslag gällde för framtiden. Direktionen beslutade att fr o m läsåret 2020/21  inte längre erbjuda följande utbildningar:

  1. Industritekniska programmet (IN) på Nils Ericsonsgymnasiet i Trollhättan.
  2. Estetiska programmet (ES) på Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.
  3. Den riksrekryterande spetsutbildningen inom det Estetiska programmet (ESMUV) på Birger Sjöberggymnasiet.
  4. Den nationella idrottsutbildningen för bandy (NIU) på Birger Sjöberggymnasiet.
  5. Den nationella idrottsutbildningen för badminton (NIU) på Magnus Åbergsgymnasiet i Trollhättan.

Jag yrkade på avslag på förslaget. Omröstningen slutade 1 mot 12. Dessa tolv ledamöter lämnade en gemensam protokollanteckning. Den ska jag också komplettera med här i bloggen när jag väl har fått den till min iPad.

Min partikamrat Stefan Kärvling har i flera bloggar lämnat rapport om vilka kostnadsbegränsningar förbundet redan genomför. Efter dagens direktionsmöte finns anledning att återkommande bevaka frågorna om gymnasieskolans utbildningar och vuxenutbildningen i våra två kommuner. Stefan är också ersättare för mig i förbundet, han fanns med under hela mötet och uppmuntrade mig att stå fast vid vår linje.

Lokaltidningen TTELA berättar på nätet ”Flera profilerade gymnasieprogram läggs ner” – inte här och förmodligen inte heller i morgondagens pappersupplaga nämns att beslutet inte var enhälligt.

Sommarlov? Dessa tunga frågor kan man inte bara segla ifrån, mycket som sker nu kommer att sätta djupa spår.

3 reaktioner på ”Gjorde jag rätt i Kunskapsförbundet?

  1. Pingback: Estetprogrammet i Vänersborg läggs ner! | Stefan Kärvlings blogg

  2. Pingback: Vad blir kommunens svar? | Lutz Rininslands blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.