Häst och hund – hur många som helst?

Japp, obegränsat ….

Jag slutar aldrig förvånas. Fast det här är på gränsen.

I tidigare inlägg berättade jag om Kunskapsförbundets fatala sits. Intäkter och kostnader går inte ihop och det hotar att bli värre år efter år.

Det är medlemskommunerna Trollhättan och Vänersborg som finansierar utbildningen, det är förbundet som ordnar utbildningen. Bortsett ifrån ”grundfinansieringen” erhåller förbundet för varje tillkommande elev 55 tkr. Antalet elever växer, kullarna som föddes 2003 och 2004 är större än de som varit åren innan.

Så långt så bra – nästan bra, för egentligen täcker 55 tkr inte kostnaden.

Men förbundet har inte alla elever från Trollhättan och Vänersborg under sina vingar, en tredjedel väljer kommunala skolor i andra kommuner (Uddevalla och Göteborg främst) eller friskolor i Trollhättan, i Vänersborg och på annat håll.

Från kommunerna kommer 55 tkr till förbundet för varje elev, Kunskapsförbundet betalar fakturor som kommer från andra skolor. Det finns inte någon faktura som är på 55 tkr för en elev, de flesta är på 100 tkr per elev, somliga på 200 tkr per elev, några på ännu högre belopp. Den ekvationen går inte ihop, det förstår var och en.

Naturbruksgymnasier tillhör kategorin ”200 tkr”. För ett år sedan kom beskedet att REALGYMNASIET skulle starta en naturbruksutbildning på Swedenborg Center i Trollhättan (gamla lasarettet): ”Djurvård, Häst, Hund och Natur & äventyr.” Det blev genast 34 elever första året, sedan tillkommer år efter år nya klasser, alltså årskurs 1 och årskurs 2 och årskurs 3. Uppemot hundra elever det tredje året. 5,5 mkr in från kommunerna till förbundet, 20 mkr ut från förbundet – eller hur?

Kunskapsförbundet vill alltid ta en titt på tillståndsbevis som friskolorna har erhållit från skolinspektionen, man vill ju veta vem man skickar pengarna till.

Tillståndsbeviset för Realgymnasiet utfärdades 2010. I dokumentet står bl a följande: ”Godkännandet gäller för utbildning som startar efter den 30 juni 2011.” Men även: ”Godkännandet gäller under förutsättning att utbildningarna startar senast vid början av läsåret 2012/2013.”

Jaha, är väl bäst att fråga Skolinspektionen – Realgymnasiet startar ju först 2019/2020.

Och här kommer Skolinspektionens besked: ”Tillståndet från 2010 gäller tillsvidare. Skrivningen som står i beslutet är inte giltigt och gäller inte så ”gamla” beslut.”

Skolinspektionens besked avslutas med följande upplysning: ”Sammanfattningsvis, beslutet från 2010 gäller och det finns ingen begränsning i beslutet avseende hur många elever de får ta in på programmet/inriktningen.”

Och jag som redan hade glatt mig åt att hettan längre ner på kontinenten inte kommit hit. Varför fattar jag inte att jag inte har fallit offer för en mardröm? Att detta har vi fått svart på vitt? ”Med vänlig hälsning”…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.