Kunskapsförbundet vill se framåt

Vad är det egentligen gruppledaren för M vill uppnå med återkommande angrepp på Kunskapsförbundet? I varje fall fanns det tillräckligt många ledamöter i kommunfullmäktige som litade på henne, när hon föreslog en återremiss. Det är sannolikt att frågan om förbundsordningen för Kunskapsförbundet snart är tillbaka i kommunfullmäktige. Vi får förmodligen höra, en gång till, ett antal missnöjesyttranden, men då räcker inte 22 röster för att fälla kommunledningens förslag. Här ett utdrag ur protokollet från sammanträdet i oktober.

Förbundets direktion vill dock gå vidare. På sammanträdet nästa vecka presenteras ett utkast till Mål- och resursplan för 2018. Underlaget har skickats ut till ledamöterna, det är dock fortfarande endast arbetsmaterial. När förbundet efter fem år äntligen kan enas kring ett budgetbeslut som inte förutsätter nya tillskott från medlemskommunerna, så kan direktionens ledamöter äntligen andas ut. Visserligen finns det tydliga förväntningar på flera program att direktionen uppmärksammar behovet av förstärkning, men det mesta börjar kännas hanterbart.

I arbetet kring MRP 2018 ingår ett underlag som förbundskontoret diarieförde och som därmed har blivit tillgängligt för alla som vill följa direktionens arbete. Det är dokumentet Omvärldsanalys 2018-2020.

Skoldebatten är mycket aktuell, på alla nivåer. Idag debatterar riksdagen tre frågor som visar på olika uppfattningar hos riksdagspartierna. Det gäller tre betänkanden från utbildningsutskottet:

Betänkande 2017/18:UbU6, 2 reservationer, 3 motioner, Proposition 2017/18:17

Betänkande 2017/18:UbU7, 3 reservationer, 5 motioner, Proposition 2017/18:9

Betänkande 2017/18:UbU5, 12 reservationer, 8 motioner, Proposition 2017/18:14

För att återvända till direktionens arbete, så blir det intressant att se hur man ställer sig till de konsekvensbeskrivningar som präglar omvärldsanalysen. Analysens slutsatser förutsätter ju att regeringens och riksdagens sammansättning något så när förblir stabil även efter valet i september 2018. Om så inte blir fallet, kommer gymnasieutredningen och skolkommissionens förslag att läggas åt sidan och en ny utredningscirkus sättas igång. Men om reformarbetet kan fortsätta, då är det många frågor som infinner sig ganska omgående för direktionen och för förbundets ställning till nuvarande medlemskommuner.

Den debatten borde föras. Dock tycks inte alla vilja vara med utan slåss hellre om några symbolfrågor. Trollhättans ledamöter i direktionen ler lite oförstående. För egen del skäms jag lite, det är med få undantag ganska klena bidrag som ledamöterna från Vänersborg har kommit med i direktionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.