Bra underlag kan leda till bättre beslut

Kunskapsförbundet Väst har stadgat sig. Ett viktigt tecken är att ekonomin inte längre tyder på ständiga underskott. Förändringar i verksamheten diskuteras idag med vetskap om att plus och minus kan hanteras av direktionen. Ett tillägg här betyder en begränsning där. Prioriteringar kan ske utan att medlemskommunerna Trollhättan och Vänersborg omedelbart få höra direktionens rop om hjälp och nya resurser. Spelrummet har vidgats en aning men fortfarande måste varje utgift prövas.

Direktionen är medveten om att två program behöver större uppmärksamhet: Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet. Det första finns endast i Vänersborg på Birger Sjöberggymnasiet, det andra också där men även i Trollhättan vid Nils Ericsonsgymnasiet. Betygsresultat och examensfrekvens är långt ifrån tillfredsställande och behöver förbättras. Det är en klen tröst att Skolverkets redovisningar säger att så är fallet på många orter.

Direktionen bad om ett underlag för att kunna besluta om vilka åtgärder som skulle föreslås för att förbättra resultaten. Utredningen blev klar i oktober och skall ligga till grund för beslut inom ramen av arbetet med Mål- och resursplanen 2018.

Att förbättra befintlig verksamhet behöver inte utesluta att planera för nya utbildningar. Det finns i våra två kommuner många aktiviteter inom kultur- och fritidssektorn. Dans har fått en framträdande plats hos många ungdomar. Därför borde direktionen överväga att åter öppna för inriktning dans på det Estetiska programmet. Inriktningen fanns så sent som 2014, därefter har ungdomar från Trollhättan och Vänersborg hänvisats till Akademi Sinclair i Uddevalla.

Jag är inte ute efter ett omgående Ja eller Nej. Vid direktionens möte i oktober kändes det som om ordföranden i direktionen ville föreslå ett avslag direkt. Därför skrev jag en motion som tillsammans med underlag från programmets arbetslag och Danspoolen längre fram borde leda till beslutsförslag som direktionen har möjlighet att ta ställning till.

2 reaktioner på ”Bra underlag kan leda till bättre beslut

  1. kurwi

    Uppriktigt sagt, jag vet inte. Jag är väldigt kluven. Det finns mycket som talar för fokus på undervisning som ger jobb, undervisning som ger bred kompetens och behörighet osv. Ett och annat talar väl också för att se unga som konsumenter av utbildning (till exempel läroplanerna). Men man borde nog först undersöka vad som behövs för att barn/fritid och vård/omsorg ska komma på fötter. Det vore synd att binda sig för nya utbildningar och senare upptäcka att det saknas resurser för att rädda/förbättra de befintliga.

    Gilla

  2. Jag invänder inte. Direktionen har fått flera förslag hur förutsättningar för BU och VO kan förbättras. I MRP-arbete innan årsskiftet skall förhoppningsvis dessa förslag beaktas. Motionen om inriktning dans gäller från och med läsåret 2019/20. Min motion uttrycker min uppfattning att förbundets direktion måste bli bra på att ta frågorna på stort allvar och måste skaffa sig goda underlag inför kommande beslut. Hur brukar man säga på svenska? Det finns förbättringspotential på den punkten.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.