Till vilken nytta?

Jag läser mycket. Tyvärr dock mest bara utredningar, allehanda rapporter, kommunala handlingar, sociala medier. Och tidningar, såklart. Nyhetsartiklar, ledare, debattartiklar, insändare.

Tidningsledare, tja. Några tidningar håller sig med ett flertal ledarskribenter. Skiftande tankar, åsikter i alla färger. Roligt, man vet aldrig vad man får. Andra tidningar håller sig med en ledarskribent med gott omdöme. Några tidningar håller sig med bara en ledarskribent.

Läser idag i den lokala tidningen TTELA en ledare som jag funderar över.

Ledaren är skriven mot bakgrund av en nyhetsartikel samma dag i samma tidning ”Onödigt åkande? Flytt av gymnasieprogram ifrågasätts”. Jag vill ha sagt att nyhetsartikeln enligt min uppfattning beskriver situationen korrekt i det stora hela och i många detaljer.

Det är uppenbart att ledaren har sitt ursprung i nyhetsartikelns innehåll. Varför då komma med allehanda påståenden?

Hänvisning till vilda protester är vilseledande. Från första början var det klart att protester inte gagnar någon, processen var inriktad på att uppmana till konstruktiva förslag. Jag menar att detta har hörsammats. Inte minst av personalen,  men något annat skulle ha förvånat.

Ledaren talar om politiker i pluralis. Nyhetsartikeln refererar ett samtal med ordföranden Maud Bengtsson, ingen annan. Det sköna med Maud är att hon uppskattas i alla politiska lägren för sitt korrekta och försiktiga sätt att uttala sig, hon vill ha hört ”alla” innan hon kommer till en slutsats. Det framkommer bara i nyhetsartikeln, ledaren överdriver i sin tolkning.

”Förhastade beslut”, ”felaktiga och missvisande grunder”, ”helt godtyckligt”. Hur vågar ledarskribenten sig på dessa påståenden, vilka sakliga grunder finns för att artikulerar sig så drastiskt?

”Eleverna skulle slippa långa resvägar” – var fanns detta löfte när förbundet sjösattes?

Fortfarande gäller att Kunskapsförbundet letar efter en struktur som möjliggör att leva upp till målsättningen om en högkvalitativ gymnasieutbildning. Varför detta inte går att nå direkt på stubinen har jag beskrivit tidigare i mer än än en blogg. Jag vet också att vi på tisdag nästa vecka ska skicka iväg en sista uppmaning till förbundets ägare, tre plus tre kommunalråd i Trollhättan och Vänersborg, att komma till insikt.

Ingen har någon nytta av att en ledarskribent uppenbarligen kommer sent till jobbet och ”hastar” fram en produkt som bara stjälper och inte hjälper.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.