Det är måndag idag ….

Men uppenbarligen inte en vanlig måndag. Brukar titta på Regeringens hemsida, avdelning Utbildningsdepartementet. Där finns alltid på måndag ”veckans Björklund”. Alltid något förslag till ytterligare en reform. Fast nu är det mest förslag som rättar till tidigare egna förslag som tyvärr hade fått gehör i regeringen och hos riksdagsmajoriteten.

Men ingenting idag. Kan tänka mig tre anledningar: Uppladdning inför Harpsund är på gång, det gäller att ”punkta” med hjärtefrågor i höstbudgeten som skall pusslas ihop. Friskolekommitténs slutliga förslag skall komma fram – kompromissen som presenterades för en tid sedan är ju ifrågasatt på två punkter: Står S och MP kvar vid uppgörelsen? Hur ska man bemöta kritiken att förslaget missade på avgörande punkter? Min tredje förklaring: Jag såg Jan Björklund när han för en vecka sedan presenterade senaste ”veckans” förslag. Han verkade så trött, så trött.

Får trösta mig med några skolinslag från olika medier. Med anledning av skolstarten finns reflektioner på många håll, här tre länkar:

Dagens Nyheter – en debattartikel: ” Dags att sätta punkt för den marknadsstyrda skolan”.

Aftonbladets ledare: ”Välkommen tillbaka till en ny sorts skola”.

En debattartikel i Expressen: ”Förstatliga lärarnas kompetensutveckling”.

Debattartikeln i Expressen är inne på samma tema som min partikamrat Stefan Kärvling berör i in blogg: ”K som i kompetensutveckling”.

Stefan tar med ett citat från en medarbetare i ledningen för Kunskapsförbundet Väst som ansvarar för den gymnasiala utbildningen i Tvåstad. Vilket ger mig anledning att bekänna att jag brottas fortfarande med en gåta som förbundsdirektören Johan Olofsson hade med på Twitter i fredags: ”Ojämn fredag. Har idag blivit imponerad och mkt glad över medarbetares insatser, tyvärr ledsen o besviken över andras. Som helhet bra vecka!”.

Nåja, får väl vänta på en förklaring till den 27 augusti, första sammanträdet med direktionen efter sommaren. Den första frågan däremot kommer att få sitt svar först onsdag 18 september, då kommer budgetpropositionen och då vet vi hur mycket pengar som blir kvar för skolan när femte jobbskatteavdraget tog sin lilla del.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.