Är det rätt beslut?

torsdag måste socialnämndens ledamöter bestämma sig – det finns två förslag att välja emellan:

  1. Socialnämnden beslutar att utnyttja optionsrätt enligt avtal med Carema Care AB med förlängning 2 år till och med 2015-01-31 och uppdra åt socialnämndens ordförande och socialchefen att underteckna uppgörelsen.
  2. Socialnämnden har ej för avsikt att utlösa optionen i avtalet och kommer därmed att återta ansvaret för verksamheten från och med 2013-02-01.

Vilka underlag har ledamöterna inför beslutet? Det finns en utredning som omfattar 75 sidor med ytterligare 62 sidor i 11 bilagor. Utredningen är offentligt, så jag kan lägga ut en länk här. Samma sak gäller de tre sidor där socialchefen Sture Johansson skriver, vilket ställningstagande förvaltningen kommer fram till.

Jag känner på mig att det idag inte finns en endaste ledamot som rakt upp och ner vill rösta på beslutsförslag 1 (ovan). Diskussionen kring vårdföretagen Attendo och Carema, kring riskkapitalbolagens ställning och agerande, kring hanteringen av skattemedel har förts överallt. Men nu gäller det att ta ställning konkret till Carema Care AB och verksamheten i Brålanda.

Den som bemödar sig att läsa utredningen ser att ”personalen” i huvudsak gör sig förtjänt av samma beröm och lovord som omsorgspersonal en nästan undantagslöst överallt får av sina vårdtagare och deras anhöriga. Men det framgår också av underlaget att personalen inte fick det stödet av ledningen som gjorde optimala insatser möjliga. Det är just det som utlovades när Carema för fem år sedan fick förnyat förtroende. I dokumenten som lämnades in innan Carema tilldelades uppdraget på nytt var det just dessa övertygande insatser som garanterade den höga kvalitén i vårdarbetet. Visst, Carema lovar nu återigen bot och bättring. Räcker det för att rösta på beslutsförslag 1?

Den slutsatsen kommer jag inte fram till. Kan Carema inte leverera det man lovade, kan Carema inte visa att man kan ge ”bättre” vård och omsorg än kommunen själv, finns ingen anledning att fortsätta avtalet. Kan det möjligen vara svårt att hinna med att återföra verksamheten till den egna förvaltningen? Ja, det är det – läs vad socialchefen skriver. Men svåra uppgifter har aldrig varit ett hinder för varken nämnd eller förvaltning.

Min personliga slutsats som ledamot i socialnämnden – jag röstar för beslutsförslag 2.

P.S.: Idag tisdag kom lokaltidningen TTELA med en nyhetsartikel och en glimt på ledarskribentenss ida.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.