Kan en interpellation hjälpa?

Visst skulle det kännas bra om en interpellation hjälper till att kommunen tar ett initiativ i klimatfrågan. Jag försöker i alla fall:

Interpellation till ordföranden i miljö- och hälsoskyddsnämnden

Vill Vänersborg ta initiativ?

Vi är inte alltid överens om rollfördelningen mellan stat och kommun. Som lokal företrädare för Vänsterpartiet erkänner jag att jag har lätt för att vilja se staten peka med hela handen när den egna kommunen inte kan bestämma sig för att fatta de rätta besluten.

Som Vänsterpartist beklagar jag att staten numera inte så ofta pekar åt rätt håll.

Som ledamot i kommunfullmäktige och som medborgare bekymrar jag mig för kommunens klena kassa som inte tillåter oss att investera och satsa i större utsträckning på projekt som vi uppfattar som önskvärda, värdefulla och nödvändiga.

Sannolikt kan ordföranden i miljönämnden vara överens med mig på en punkt. Statliga bidrag för investeringar i miljö- och klimatprojekt ger välkomna incitament för kommunala beslut. Finns t ex bidrag på ”fifty-fifty”-basis så är det enkel matematik att räkna ut att en klimatinvestering som uppskattas till 10 miljoner kronor resulterar i en kommunal kostnad på 5 miljoner. Visst kan man ha delade uppfattningar om kommunen har råd att investera 5 mkr i ett projekt. Men vi borde väl vara helt överens om att vi egentligen inte vill avstå ett bidrag, en intäkt, ett tillskott värt 5 miljoner kronor.

Så fungerade i grova drag två klimatprogram, LIP och KLIMP. Från start 1998 avsattes för Lokala InvesteringsProgram 4,3 miljarder kronor. Inom ramen för LIP beviljades bidrag för projekt som gällde energi- och klimatprojekt, avloppsprojekt, hållbar stadsutveckling, trafikprojekt och naturvårdsprojekt. 2002 avlöstes LIP av Klimatinvesteringsprogrammet, riksdagen avsatte drygt 1,8 miljarder kronor för KLIMP. Fokus var riktat på projekt som minskar utsläpp av växthusgaser och på projekt för att minska energianvändningen.

Tillsammans har programmen genererat miljö- och klimatinvesteringar för 24 miljarder kronor i över hälften av Sveriges kommuner.

Efter 2008 beviljades inte längre nya statliga bidrag och 2012 löper de sista projekten ut.

En kommun är en kommun, vi må tycka och tänka på vårt sätt. Regeringen och riksdagens majoritet har andra tankar som kan leda fram till beslut som vi inte gillar, som vi uppfattar som negativa för oss, som negativa för nationen. Var och en sköter sitt.

Men faktum kvarstår att LIP och KLIMP har gett mycket värdefulla bidrag till stora insatser på klimatområdet. Och klimatfrågorna är aktuella.

Själv skulle jag önska att regeringen och riksdagen åter fattar beslut om investeringsbidrag i någon form. Erfarenhet från LIP och KLIMP finns, utvärderingar visar mycket goda resultat.

Min fråga till miljönämndens ordförande blir då:

Om ordföranden i miljönämnden ser positivt på det jag anfört i min interpellation, kan han då tänka sig att ta initiativ så att vår kommuns uppfattning om behovet av klimatinvesteringar blir känt i Stockholm?

Lutz Rininsland                                                                                                         2012-03-26

Vänsterpartiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.