Vilka förändringar bör vi räkna med?

Att pandemin haft påverkan på samhället vet vi. Mycket har förändrats, många förändringar kan bli permanenta. Vad kan vi förvänta oss? Vilka slutsatser drar vi? Är vi överens eller blir det strid?

Det finns åtskilliga preliminära forskningsresultat, nästan varje dag ställs nya frågor i våra medier.

I Vänersborg är arbetet med den Fördjupade översiktsplanen på väg att avslutas, någon gång i början av 2022 skall beslutet tas. Mycket underlag togs fram innan pandemin slog till. Därför uppstår en känsla av osäkerhet – borde inte dokumentet ta upp hur det lokala samhället kan hantera förändringar som följer på pandemin?

Inför fullmäktige nästa vecka ställer jag en fråga till kommunstyrelsens ordförande:

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande:

Kunskapsuppdatering och aktuellt planeringsunderlag

Flera års arbete med den Fördjupade översiktsplanen för Vänersborg och Vargön (FÖP) är inom kort på väg att avslutas. Det återstår ett beslut om utställning, en längre granskningsperiod och ett beslut om antagande.

Har man inte haft tillfälle att på nära håll följa arbetet, så är det en grannlaga uppgift att ta sig genom materialet: Huvuddokumentet, utredningsdelen, miljökonsekvensbeskrivningen och samrådsredogörelsen är omfattande underlag som behöver läsas och vägas.

Inför detta avslutande arbete kring FÖP vill jag ändå ställa en ny fråga till kommunstyrelsens ordförande.

En av planens uppgift är väl att vi förtroendevalda ”får grepp om” vad som är och får vägledning kring vad som ”kan bli”.

Och då ser jag att det saknas något i underlaget som kom till i ett sent skede. Pandemin har medfört förändrade villkor på flera områden. Vi vet inte i vilken utsträckning förändringar försvinner igen eller blir permanenta, vi gissar och spekulerar.

På många håll debatteras dessa frågor, det har inletts seriös forskning kring pandemins påverkan på samhällets utveckling.

Det kan gälla boendet – i vilken mån påverkas flyttning och bosättning genom möjligheten att helt eller delvis förlägga arbetstiden till hemmet? Förändrar möjligheten till distansarbete förväntningarna att kunna förändra den egna boendesituationen genom att få tillgång till ytterligare ett rum?

Arbetspendlingen påverkas – men det lär vara olika från ort till ort. För ”tjänstemannastaden” Vänersborg gäller nog andra villkor än för en bruksort.

Kollektivtrafiken påverkas – men där ligger väl planeringen i första hand hos regionen och delregionen Fyrbodal.

E-handel har blivit populärt och budbilarna rullar som aldrig förr. Hur påverkas centrumhandeln, men även situationen för köpcentra som också måste märka av följderna av förändrade köpbeteenden.

Jag har berört några aspekter. Den centrala frågan vill jag formulera så här:

Vem i kommunledningen fångar upp kompletterande information som kan bidra till att vårt kommande planeringsunderlag även tar hänsyn till förändringar som blivit följden av den långvariga pandemiperioden? Hur kommer detta att ske och hur involveras vi förtroendevalda?

Lutz Rininsland                                                          2021-09-12

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.