Vem eller vad hindrar Anna Ekström?

Det korta svaret måste väl vara att S har gjort bedömningen att höstens budgetförslag måste manglas genom riksdagen kosta vad det vill.

Visserligen gäller inte längre januariavtalet men fortfarande är regeringen hänvisad till att få Centerpartiets röster i avgörande voteringar. Ingen tvekan, Centerpartiets riksdagsgrupp har svurit trohet till den inledande meningen i punkt 9: ”Den enskildes valfrihet är en central del av den svenska välfärden.”

Utbildningsminister Anna Ekström berättade i fredags vad som är tanken: ”Ska fler elever lära sig mer och kunskapsresultaten fortsätta uppåt behöver skolan bli mer jämlik. För att öka jämlikheten i skolan avser regeringen att lämna förslag som syftar till att åstadkomma en mer allsidig social sammansättning av elever på skolor och i undervisningsgrupper. Skolvalet ska utvecklas och bli mer rättvist för alla elever genom att ett gemensamt skolvalssystem med förändrade urvalsgrunder ska införas. Urvalssystemet ska omfatta både kommunala och fristående skolor. ”

Anna Ekström känner mycket väl till begreppet marknadsskola, hon har koll på vilka förslag som finns i två centrala utredningar, dels Björn Åstrands ”Utredning om en mer likvärdig skola”, dels Lars Stjernkvists ”Utredning om planering och dimensionering av gymnasial utbildning”. I dessa utredningar finns underlaget för långtgående beslutsförslag – om man vill och om man vågar. Men nu är det klart att regeringen stannar kvar vid det som utlovades i januari 2019. Centerpartiet har sagt att det skall ske en ”helhetsbedömning” av budgetförslaget och då blir det föga överraskande att regeringen duckar.

På det lokala planet läser jag utskickade handlingar inför tisdagens sammanträde med direktionen för Kunskapsförbundet Väst. Tyvärr saknas en aktuell länk på förbundets hemsida, men här i all enkelhet några punkter från kallelsen:

 • Rapport från skolstart samt coronaläget
 • Ekonomi
 • Redovisning av förfogandeanslagen
 • Tendenser i elevernas kunskapsresultat
 • Dialog och frågestund angående resultat och skolornas utvecklingsarbete
 • Ordföranden informerar – Förbundsdirektören informerar

I torsdags kom en avslutande redovisning över antagningen till årskurs 1. För Birger Sjöberggymnasiet är siffrorna i stort positiva, i så motto att antalet antagna elever i huvudsak fyller klasserna enligt planeringen. Här enskilda program med antalet platser först och antalet antagna elever till höger:

 • Barn- och fritidsprogrammet 47 – 45
 • Ekonomiprogrammet 32 – 31
 • El- och energiprogrammet 32 (+ 4 Elteknik) – 32 (+ 4 Elteknik)
 • Fordons- och transportprogrammet 38 – 38
 • Naturvetenskapsprogrammet 32 – 29
 • Vård- och omsorgsprogrammet 23 – 23

På två utbildningsprogram planerades för fler elever – antalet sökande blev mindre:

 • Estetiska programmet musik + musik spetsutbildning (15+15) – (5+4), alltså 30 – 9
 • Teknikprogrammet 31 – 22

Förbundet har tre gymnasieskolor, Vänersborgs elever finns också i Trollhättan och elever från Trollhättan utbildas i Vänersborg. Därför här uppgifter från Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet:

 • Bygg- och anläggningsprogrammet 52 – 43
 • Ekonomprogrammet 64 – 61
 • Estetiska programmet – bild och form 16 -7
 • Estetiska programmet musik 16 – 6
 • Handels- och administrationsprogrammet 22 – 20
 • Restaurang- och livsmedelsprogrammet 16 – 16
 • Samhällsvetenskapsprogrammet 64 – 63

 • Industritekniska programmet 32 – 31
 • Naturvetenskapsprogrammet 90 – 87
 • Teknikprogrammet 119 – 116
 • VVS – och fastighetsprogrammet 16 -15
 • Vård- och omsorgsprogrammet 24 – 22

Det tillkommer åtskilligt fler antagna elever, det gäller lärlingsplatser och utbildning på introduktionsprogrammen. Kompletta uppgifter för alla skolor i Fyrbodal finns att hämta här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.