Bromma?

Läser lokaltidningen TTELA: ”Brommas framtid dimmig trots utredning” och ”Flygtrafik från Trollhättan kan gå till Arlanda”.

Det ena är en text från TT, där flygplatsen i Trollhättan/Vänersborg finns med i en mening: ”– Hur säkerställs inrikesflyget och tillgängligheten i hela landet? undrar Åkesson och understryker att det viktigaste är att linjer på orter som Kristianstad, Östersund, Kalmar och andra verkligen får plats och rimliga tider på Arlanda.” [”Åkesson” är Anders Åkesson, Centerpartiets trafikpolitiska talesperson].

Det andra är en artikel av lokalredaktionen, där flygplatschefen Anna Råhnängen och företagaren Svante Andersson, grundare och ägare till det lokala bolaget Västflyg, kommer till tals.

I anslutning till presentationen länkades till själva utredningen på regeringens hemsida: ”Bromma flygplats – underlag för avveckling av drift och verksamhet”.

Utredningen ger inga beslutsförslag, det är viktig att hålla fram. Det är ett underlag för den som vill komma med ett beslutsförslag – och för den som vill bemöta ett förslag om nedläggning av Bromma.

Flygplatsen Trollhättan/Vänersborg nämns på ett antal sidor.

I översikten över ”Beredskapsflygplatser” nämns att Trafikverket i augusti kompletterade listan av föreslagna flygplatser, Trollhättan/Vänersborg samt Växjö och Kristianstad tillkom, nu är det 21 flygplatser förslaget gäller.

På en lista över ”destination Bromma eller Arlanda” redovisas för varje flygplats hur stor andel av flygtrafiken som angör Bromma eller Arlanda. Av samtliga flygplatser är det endast Halmstad, Kristianstad, Trollhättan/Vänersborg och Växjö som till 100 % flyger till Bromma. I samma tablå anges antalet passagerare 2019 från samtliga flygplatser, Trollhättan/Vänersborg hamnar med 36 554 på plats 18.

Det finns alltså fyra flygplatser som inte hade någon del av sin trafik med destination Arlanda. Här ett längre citat från utredningens avsnitt ”Dynamiken i marknaden ökas vid en avveckling”:

En överflyttning av flygtrafiken från Bromma flygplats till Arlanda flygplats innebär förändrade förutsättningar för såväl flygtrafikproduktion som möjligheter för flygbolagen att sälja sina tjänster. … Förutsättningarna förändras vid en överflyttning från Bromma till Arlanda flygplats. Enligt flera bedömare kan denna trafik och dessa destinationer komma att ställas inför större utmaningar. Som jag [utredaren, min anm.] tidigare redovisat kommer näringsliv och organisationer i ökad grad att använda sig av digitala mötesplattformar och affärs-/tjänsteresandet kommer därför att vara mer begränsat än tidigare. Jag bedömer att de destinationer som redan före pandemin hade ett begränsat marknadsunderlag kan komma att möte svårigheter. I den mån trafikupplägget inte håller vid en överflyttning till Arlanda flygplats, kan det komma att innebära försämrad tillgänglighet till dessa destinationer och regioner. Detta problem aktualiseras i huvudsak på grund av den strukturomvandling som turbulensen på marknaden genererar.

Utredningen överlämnades 31 augusti till infrastrukturminister Tomas Eneroth som inom kort ska träffa riksdagens trafikutskott. Utskottets ordförande, Jens Holm, V, sammanfattade sin egen ståndpunkt: ”Lägg ned Bromma flygplats nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.