Varför tar det så mycket tid?

”– Utvecklingen går åt rätt håll i svensk skola.” Visst, Anna Ekström, just i den här frågan må det vara rätt. Men inte sett till helheten, det vet utbildningsministern mycket väl.

Januariavtalet finns inte längre, alla dess låsningar är borta. På något sätt känns det som om S-delen i regeringen inte riktigt vågar komma loss och ordna för en annan tingens ordning. Vågar man inte, räknar man med att valutgången om ett år åter leder till förlamande kompromisser?

2019 var det snubblande nära att Anna Ekström offentligt skulle ha tagit upp frågan om marknadsskolan, men hon påmindes då om avtalet. Nu borde det komma fram, vem eller vad är det är som bromsar?

Hur som helst, idag kom ett besked som var mycket efterlängtad: ”Ämnesbetyg införs på gymnasiet för att bättre spegla elevers kunskaper.

”Betygsutredningen 2018” lämnade sitt betänkande tidigt 2020, remisstiden gick ut i början av december 2020. Över lag instämde remissinstanserna i utredningens förslag. Vänersborgs kommun var också inbjuden att inkomma med en remiss. Utredningen gällde i huvudsak betygssättningen i gymnasieskolan och det skulle inte varit fel att överlåta till Kunskapsförbundet Väst att avge ett svar. Men icke, det blev en enkel A4-sida som barn- och ungdomsförvaltningen med namnteckning av kommunstyrelsens ordförande skickade in.

Själv vet jag om dussintals, nej hundratals gymnasieungdomar som förbannade systemet med kursbetygen. Det minsta lilla felsteg, en kort period av bristande koncentration, hur snabbt som helst kom tiden för betygsättningen för den första kursen i några ämnen. Längre fram i årskurs 2 eller 3 hjälpte det inte med insikten, varje kursbetyg fanns med i slutbetyget och därmed också vid uträkning av ”snittpoängen” inför ansökan till högre utbildning.

Som studievägledare såg jag detta fram till 2008 då jag inte fick fortsätta med dåvarande pensionsregler. Och visst har på senare år andra elever blivit drabbade. Jag tänker framförallt på ungdomar som inte började skolgången i Sverige ”som alla andra”. Som bara hade några år i grundskolan innan övergången till gymnasieskolan. Här var kursbetygssystemet orättvist i mycket hög grad.

Hur fort kommer förändringen att ske? Redan i pressmeddelandet kommer kallduschen: ”När det gäller ämnesbetyg föreslås att de första eleverna som påbörjar sina studier i det nya systemet ska göra det hösten 2025.

Låt oss hoppas att det inte tillkommer nya hinder på vägen. En lagrådsremiss behöver ge grönt ljus för departementet att skriva en proposition. Den kan komma och behandlas under ett valår. Men det kan väl inte finnas hinder i riksdagen att komma till beslut under 2022? Eller … ?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.