Tillbaka på plats i socialnämnden

Sommarpausen är förbi, första sammanträdet med kommunfullmäktige först om fyra veckor. Gott om tid att läsa in alla underlag, redan igår bestämde kommunstyrelsen vilka ärenden och vilka beslutsförslag som skulle landa i fullmäktige. Och eftersom kommunstyrelsen inte har något möte under hela september, så bör knappt något ärende tillkomma.

Direktionen i Kunskapsförbundet träffas 14 september, handlingarna skickas ut i slutet på nästa vecka.

Men från och med nu och fram till mandatperiodens slut 2022 har jag ett tredje uppdrag som förtroendevald politiker i kommunen. Åter på plats och i samma roll som 1982, när jag klev in i socialnämnden som ersättare för Vänsterpartiets ledamot.

Ordförande Dan Nyberg riktade varma välkomstord till oss (även Lena Eckerbom Wendel, M, återkom till nämnden efter en paus). Nästan lika glada tilltal som när jag fick lämna socialnämnden i december 2018. Vi får väl se hur vi hanterar varandra. Han är i alla fall socialdemokrat. Men om ”hans” regering den 20 september lägger en höstbudget på riksdagens bord, som fördjupar än mer en alldeles för stor och för hela samhället skadlig ojämlikhet, då lär vi inte finnas på samma sida i tunga beslutsärenden.

Sådana fanns inte vid dagens digitala nämndsmöte. Låt mig då säga, att jag inte känner till sekretessbelagda individärenden, här väljer nämnden att pandemi-begränsa antalet deltagare på plats i kommunhuset till vad som behövs för att besluten skall gälla.

Nej, idag var det mest information:

  • Månadsuppföljningen juni-juli 2021 – Nyckeltal för verksamheten – bra för nämnden ”att hänga med och förstå”
  • Information om sommaren 2021 – hur har verksamheten klarat av att ha kompetent personal på alla enheter
  • Förvaltningens arbete under pandemin – utförlig information för tiden från april 2020 till augusti 2021
  • Information om organisationsförändring – en åttonde verksamhetschef tillkommer – ”Kvalité och utveckling”

Det känns alltid bra att komma väl förberedd till ett nämndsmöte. Direktionsmöten i Kunskapsförbundet delar jag med Stefan Kärvling. Båda strävar vi efter att redan innan mötet har ”läst på” utöver utskickade underlag. Och så kan jag nu intyga att det också gäller för det andra av mina tre uppdrag – Ida Hildingsson för talan som ledamot för partiet i socialnämnden.

Denna gång hade vi spetsat in oss på frågor som skulle komma upp i sammanhanget med punkten ”Information om projekt All-in”. Och just den punkten utgick, skall tas upp vid septemberträffen.

Vi lyckades dock klargöra och få gehör för vår oro att utvecklingen kring arbetsmarknadsfrågor är mer än bara stor. Förvaltningschefen Karin Hallberg och nämndens ordförande uttryckte omgående förståelse och under hösten skall nämnden få möjlighet att ägna tid att begrunda vad som egentligen är på gång. Utveckling är ju fel ord, vi bevittnar avvecklingen av Arbetsförmedlingen som befinner sig i fritt fall.

Tillbaka på plats i socialnämnden, det kändes rätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.