Rätt eller fel? Men konsekvent!

Det normala är att riksdagen fullt ut återupptar sitt arbete i mitten av september. Så också i år, även om vissa utskott tjuvstartar och några interpellationsdebatter äger rum. ”Riksmötets öppnande” sker tisdagen 14 september. En knapp vecka senare, måndag 20 september, överlämnar finansminister Magdalena Andersson regeringens budgetproposition.

2019 och 2020 var propositionen ett resultat av förhandlingar mellan fyra partier, dels S och MP som tillsammans utgör regeringen, dels C och L som hade gjort upp med regeringen i januariavtalet 2019. Budgetpropositionen å ena sidan, fyra separata stora budgetmotioner någon vecka senare från de andra fyra partierna KD, M, SD och V.

Januariavtalet finns inte längre. Regeringen förhandlade under sommaruppehållet inte med något annat parti. Budgetpropositionen 20 september är resultatet av regeringens arbete, är resultatet av samtal mellan S och MP. Sex andra partier lägger fram var sin egen budgetmotion.

I två steg avgör sedan riksdagen vad som ska gälla 2022. Först kommer ett betänkande från finansutskottet med förslag hur ramarna skall se ut, hur mycket som skall ställas till förfogande inom tjugofem olika anslagsområden. Därefter avgörs efter förarbete i riksdagens olika utskott hur dessa ramanslag skall finfördelas på alla politikområden, myndigheter och verksamheter som finansieras av staten.

Så långt ser allt ut ”efter plan”. Men ändå inte!

L har helt hoppat av från januariavtalet och tagit steget över till grupperingen M, SD och KD.

C har hoppat av från januariavtalet och förklarat sig vara ett självständigt oppositionsparti med avsikt att bilda den stora breda mitten. Och C har meddelat att man kan stödja regeringen om tre villkor beaktas: ”en reform av LAS, att äganderätten för skogen stärks och en reform av strandskyddet”.

Och sedan kom ett tillägg från Annie Lööf ”allt under förutsättning att regeringen INTE budgetförhandlar med Vänsterpartiet”. Vilket statsminister Stefan Löfven accepterade.

Vänsterpartiet reagerade – även denna gång. Senast ledde det till att riksdagen uttalade sitt misstroende mot Löfven. Som kort därefter ändå återkom som statsminister.

Visserligen får vi avvakta Vänsterpartiets budgetmotion till någon gång i början av oktober, men nu vet vi, vet Stefan Löfven och Magdalena Andersson, vet även Annie Lööf vad som i huvudsak är innehållet i motionen.

På Vänsterpartiets hemsida finns en länk som dels leder till Nooshi Dadgostars och Ulla Anderssons debattartikel i DN, dels till närmare motivering till partiets olika punkter.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson kommenterade direkt på Twitter: ”Påståendet från V om ”samtalsförbud” stämmer inte. Regeringen får prata, och förhandla med vem eller vilka partier regeringen vill. C är i opposition och kommer driva vår politik i riksdagen. Men om regeringen vill ha C:s stöd för en budget kan den inte vara förhandlad med V.

Det kommenterades omgående: ”Du får göra precis vad du vill. Så länge du gör som jag vill.

Senare under fredagen ändrade Centerpartiet sig ordentligt. ”Centerpartiet, som menar att januariavtalet inte längre gäller om regeringen skulle förhandla med Vänsterpartiet, bemöter på fredagen utspelet i en skriftlig kommentar från partiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström: ”Centerpartiet kommer lägga en egen budget med förslag för fler jobb, klimat, vård och landsbygd och rösta på den. När det gäller Vänsterpartiets önskemål på regeringen får det bemötas av regeringen, i det har vi inga kommentarer.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.