Är det så svårt att handla rätt?

Bränder i hela världen – överallt kämpar man för att få stopp på förödelsen.

Det brinner inte i Afghanistan – men snart är det ingen längre som kan stoppa frammarschen av talibanernas terrorvälde. Flykten från hela landet till huvudstaden Kabul, flykten ut från Afghanistan är ett faktum.

I Sverige finns tusentals unga afghaner som hotades av utvisningen från Sverige tillbaka till Afghanistan. Gymnasielagen öppnade en möjlighet att kanske, kanske undkomma utvisningsbeslutet. Pandemin bidrog till att villkoren för att kunna vara kvar i Sverige blev än svårare att leva upp till.

Nu har situationen i Afghanistan tvingat Migrationsverket att erkänna att utvisningar inte kan verkställas. Ungdomarna är kvar, finns i Sverige. Och ändå inte! Det behövs ett uppehållstillstånd för att kunna leva ”normalt” i Sverige. Mycket av det som svenska medborgare tar för givet undanhålls den som inte har uppehållstillstånd.

Allt detta vet våra politiker och därför fanns vid riksdagens beslut strax innan sommarpausen åtminstone så mycket förståelse kvar, så att den då beslutade utlänningslagen faktiskt skrev in en liten lucka som kan göra det möjligt att ett uppehållstillstånd kan beviljas.

Uppenbarligen är nu också socialdemokraterna som åttonde och sista parti beredda att vilja hjälpa ett mindre antal tolkar som arbetade för den svenska militärstyrkan under åren den fanns på plats i Afghanistan.

Här i Sverige finns unga afghaner som har gått i svenska skolor, har lärt sig svenska och ett yrke, har varit här i sju, åtta år, och som inte vill återvända och som inte kan utvisas. Sverige har investerat, har bekostat utbildningen, bostaden, uppehället under alla år – men vill inte ge ungdomarna en chans att leva som vi andra gör.

En mycket bättre beskrivning av denna absurda situation framkommer i en artikel i Aftonbladet som undertecknades av bl a Pierre Schori, tidigare FN-ambassadör och minister för asyl- och migrationsfrågor.

Och för egen del lär jag mig mycket för att kunna greppa utvecklingen i detta kaos genom att jag följer Vänsterpartiets Christina Höj Larsen på Facebook.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.