Avgiftsfri kollektivtrafik för invånare 65+

Vissa frågor återkommer – igen och igen. Så ska det också vara när det tycks behövas upprepningar för att det någon gång ska lossna. I lokaltidningen TTELA fanns 22 juni en insändare med rubriken ”Seniorkort från 65+ i Vänersborgs kommun”. Det uppmärksammades att detta erbjudande beslutades i Mellerud. I Trollhättan gäller sedan länge 65+, men i Vänersborg finns endast ett politiskt beslut om seniorkort 75+.

Det beslutet vidhölls i början av 2016 när Vänsterpartiets motion om 65+ efter en utredningstid på nära två år äntligen behandlades av kommunfullmäktige. Jag beskrev motionen och våra förhoppningar på Vänsterpartiets lokala hemsida. Våra förväntningar grusades, motionen avslogs av en stor majoritet som omröstningslistan visar. För avslag och ett nej till seniorkort 65+ röstade förtroendevalda från S, C, MP, M, KD och L.

För en vecka sedan registrerades ett medborgarförslag på kommunkansliet. I slutet på september kommer förslaget anmälas i och sedan remitteras av kommunfullmäktige och därefter utredas innan det återkommer för beslut. Medborgarförslaget är egentligen en fråga: ”Jag undrar om vår kommun kommer införa en lägre åldersgräns för oss pensionärer när det gäller frikort i kollektivtrafiken? Känns orättvist att alla andra kommuner i vårt område har en gräns på 65 år, medans vi har 75 år. Skulle nog uppskattas och uppmuntras till att åka mer kollektivt om gränsen sänktes.

I grunden skiljer sig det inte mycket mellan en motion från ett politiskt parti och ett medborgarförslag från enskilda medborgare. Båda kan i bästa fall leda till samma önskade resultat.

Skillnaden är nog den att motioner i förväg brukar ta hänsyn till alla tänkbara invändningar och hinder som ovilliga kommunledningar försöker hitta och formulera för att kunna få genom ett nej när beslutet skall klubbas.

Men när det redan finns ett medborgarförslag som enkelt uttrycker vad det är frågan om, då känner jag det som angeläget att kolla upp vad som gäller idag, om något har förändrats sedan 2016. Och visst, det gäller annat nu.

Eftersom jag fick mitt eget 75+ – kort redan för fem år sedan, kan jag räkna upp:

För bussturer från Onsjö in till stan och bussresor tur och retur Trollhättan har jag använt kortet, från 2016 till mars 2020. För alla övriga resor med Västtrafiks tåg och bussar använde jag mitt andra kontantkort.

Mellan mars 2020 och juni 2021 åkte jag inte en endaste gång kollektivt, i likhet med många andra.

Nu gäller det åter resor med Västtrafik, men sedan hösten 2020 gäller mitt seniorkort avgiftsfria resor i ett stort område. Jag åkte tåg från Öxnered till Ed (avgiftsfri och ingen kostnad för medhavd cykel), från Vänersborg till Herrljunga (med tåg och cykel). Strömstad, Mariestad, Borås står på listan, sommaren lär hålla i sig.

Och det är klart, är det avgiftsfritt för mig så är det självfallet inga gratis resor. Någon måste ju stå för kostnaden. Och då sökte jag upp diverse underlag och protokoll från Västra Götalandsregionen (som äger bolaget Västtrafik). Där är det kollektivtrafiknämnden som hanterar politiska beslut. Men även i bolaget Västtrafik AB finns en styrelse med förtroendevalda politiker. Och visst finns det mycket att tänka på.

Pandemin har rejält förändrat resmönstret. För att undvika smittorisker blev det för många resor med egen bil och ökat användning av cykeln. Att arbeta hemifrån påverkar också arbetspendlingen. Regionen och trafikbolagens enorma ekonomiska underskott har delvis kompenserats av statliga tillägg. Alla ansträngningar att komma rätt igen bygger idag på mycket osäkra prognoser om och när och i vilken utsträckning resandet återgår till tidigare trender. Dessutom finns ju hos alla kvar klimatlöftet – kollektiva resor måste bli regeln, åkandet med den egna fossildrivna bilen måste begränsas.

Inte konstigt att se notiser om flera pågående utredningar som ska hjälpa till att få grepp om det som är och att skaffa ett underlag för det som ska bli en framtida utveckling. Och där finns såklart också beskedet att regionen utreder en förändring av seniorkortet, kortet som erbjuds regionens 49 kommuner att inhandla för kommunens seniorer.

Vid kollektivtrafiknämndens möte i juni 2021 var punkt 44 på dagordningen ”Lägesrapport för seniorkortsutredningen”. Här informationen som gavs till ledamöterna: ”Kollektivtrafiknämnden har gett Västtrafik i uppdrag att utreda olika utformningar av seniorerbjudandet (KTN 2020-09-25 §45 samt KTN 2020-12-11 §91).
Västtrafik har påbörjat utredningen under våren genom att konkretisera, precisera och komplettera utredningsdirektivet med relevanta delar utifrån Västtrafiks verksamhetsperspektiv. Frågor som har tillkommit är bland annat administrativ hantering, möjligheten till digitala seniorbiljetter, samt hantering av kommunmedlemmar (de som inte är folkbokförda).
Framtagna lösningsförslag kommer att utvärderas mot seniorerbjudandets syfte, genomförbarhet, omfattning i förändringen, konsekvenser och påverkan för kommuner, seniorer, Västtrafik med partners och underleverantörer, samt ekonomisk påverkan.
På kollektivtrafiknämnden i september 2021 ges en delrapport med preliminär inriktning och dialogunderlag inför höstens DKR. Utredningen väntas sedan bli klar under första kvartalet 2022. Beroende på inriktning och omfattning av föreslagna förändringar är förhoppningen att beslut om förändringar kan fattas då. Datum för implementering beror på graden av förändring i vald lösning
.”

Som ledamot i Vänsterpartiets fullmäktigegrupp har jag tidigare förgäves agerat för avgiftsfria resor för seniorer 65+. Med erfarenhet av att det i regel tar mycket lång tid innan förändringar får genomslag i Vänersborgs kommun har jag lärt mig att visa tålamod. Men insändarens och medborgarförslagets tankar och frågor är också mina – jag skriver in dessa på min bevakningslista.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.